Η μεγάλη ζημιά η μη έγκαιρη ένταξη σε πρόγραμμα διάσωσης, λέει ο Πρ. Προδρόμου

20:03 8/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η μεγάλη βλάβη και ζημιά για την Κύπρο ήταν ότι δεν μπήκε έγκαιρα σε πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την πολύωρη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών και κληθείς να σχολιάσει καταγγελίες από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης στην Κύπρο,

ο κ. Προδρόμου είπε ότι «είμαστε ήδη στο σχέδιο Β».

Το σχέδιο Α, είπε, «ήταν να καταχρεώσουμε την χώρα και να περιμένουμε κάποιο Αγιο Βασίλη να μας φέρει πολλά δισεκατομμύρια. Δυστυχώς αυτό το σχέδιο δεν έχει επαληθευθεί και υποχρεωτικά έχουμε μπει στο σχέδιο Β, το οποίο και αυτό φέρει την πολιτική υπογραφή της προηγούμενης Κυβέρνησης. Το σχέδιο Β είναι το δάνειο από τους εταίρους μας, των 10 δις ευρώ και το μνημόνιο που έχει συνομολογήσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε πρώτη φάση από την Κυβέρνηση Χριστόφια και σε δεύτερη και καταληκτική φάση από την νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση που είχε να αντιμετωπίσει την πλήρη χρεοκοπία της χώρας ολόκληρης κι όχι μόνο του τραπεζικού συστήματος».

Το λογικό συμπέρασμα, πρόσθεσε, είναι ότι πρέπει να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία και αυτό το πρόγραμμα και μόλις έχουμε την δυνατότητα ας αποκληρώσουμε αυτά τα δάνεια κι ας εφαρμόσουμε δικές μας πολιτικές.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση από το 2012 είχε κάνει συμφωνία με τους εταίρους μας. «Σε εκείνη την συμφωνία, συνέχισε, οι πρώτες οκτώ σελίδες αφορούσαν το τραπεζικό σύστημα και όποιος έμπαινε στον κόπο να τις αναλύσει και να τις διαβάσει θα επέφεραν αλλαγές στην κυπριακή οικονομία πολύ-πολύ μεγαλύτερες από τα όσα γίνονται στο δημοσιονομικό τομέα», ανέφερε προσθέτοντας ότι τη συμφωνία την είχε κάμει η προηγούμενη Κυβέρνηση και την ολοκληρώνει υποχρεωτικά η σημερινή Κυβέρνηση «προκειμένου να περισώσουμε ότι γίνεται».

Εάν, συνέχισε, «η πολιτική παράταξη, η οποία ευθύνεται για την προηγούμενη Κυβέρνηση έχει μετανιώσει για την συμφωνία που έκανε, θα πρέπει να ξεκινήσουν πρώτα από εκεί. Θα πρέπει να εξηγήσουν ότι έκαναν λάθος, γιατί έκαναν λάθος και μετά να συζητήσουμε».

Η σημερινή κατάσταση, είπε, δεν επιτρέπει τέτοιες συζητήσεις, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προσέξουμε «με αυτά τα πολύ περιορισμένα μέσα και περιθώρια αλλά και με ευρηματικότητα – το Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης» με ποιο τρόπο μπορούμε να στηρίξουμε την οικονομία, τις παραγωγικές μονάδες, να μην απολύεται όσο είναι δυνατόν κόσμος και ταυτόχρονα να δείξουμε κοινωνική αλληλεγγύη σε ένα πολύ διαφορετικό επίπεδο από ό,τι είχαμε συνηθίσει στα προηγούμενα χρόνια. «Δεν είναι πλέον βοήθεια προς τους αδυνάτους αλλά πρέπει αυτό το κράτος να βρει περιθώρια για να στηρίξει ανθρώπους που θα είναι πραγματικά στα όρια της επιβίωσης», είπε.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως είναι σαφές ότι οι όποιες εξαιρέσεις ομάδων ή κατηγοριών καταθέσεων ανεβάζουν το κόστος, την κατάσχεση χρημάτων από τους καταθέτες. «Μια διέξοδος υπάρχει – τυχόν μέτρα κοινωνικής πολιτικής ή και επιβεβλημένης κοινωνικής ευαισθησίας αποφάσεις για κάποιες καταθέσεις θα πρέπει να ληφθούν από το κράτος στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της δημοσιονομικής πολιτικής και όχι μέσω της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος», σημείωσε.

Τώρα πλέον, είπε, χρειάζεται προσοχή, ψυχραιμία και σύνεση. «Τα όσα ακούσαμε από το Γενικό Λογιστήριο, το οποίο μας εξήγησε ότι μέχρι να έρθει το δάνειο από την τρόικα θα ζούμε μέρα με την μέρα δηλαδή το κράτος ζει μέρα με την μέρα. Διευκρινίστηκε όμως και είναι πλέον σαφές ότι στην δανειακή σύμβαση θα υπάρχει πρόνοια και δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής αν και εφόσον και απεμπλοκής από το δάνειο», πρόσθεσε.

Το τελευταίο σημείο, είπε ο κ. Προδρόμου, είναι ότι ζητήσαμε από την πλευρά του ΔΗΣΥ όπως αρθούν το συντομότερο δυνατό οι περιορισμοί που ισχύουν στο τραπεζικό σύστημα και εν πάση περιπτώσει όπως χαλαρώσουν ουσιαστικά, ούτως ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα.

Ζητήσαμε ακόμα, συνέχισε, να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η λειτουργία της Τράπεζας Κύπρου ως κανονικής τράπεζας με την δική της διοίκηση και διεύθυνση σε νέα βάση, στην ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα μια ενδιάμεση λύση.

Ζητήσαμε και πληροφορηθήκαμε, είπε, ότι το Συνεργατικό Πιστωτικό Σύστημα θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το δάνειο των 10 δις ευρώ που θα έλθει από την τρόικα.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των ασφαλιστικών εταιρειών που εξαιρέθηκαν, ανέφερε ότι αυτό έχει θιγεί στην συνεδρία από την πλευρά του ΔΗΣΥ.

‘Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε να μάθει γιατί υπάρχει κι ένα πολύ σημαντικό θέμα – κάποιο αόρατο χέρι φαίνεται να παρέμβει εξαιρώντας και διασφαλίζοντας τις καταθέσεις ασφαλιστικών εταιρειών, προστατεύοντας ενδεχομένως τις διεθνείς αντασφαλιστικές εταιρείες, στις οποίες ίσως να πήγαινε η ζημιά. Αυτό το πράγμα όμως έχει επιβαρύνει πολύ και πιστεύουμε ανώφελα τους καταθέτες είτε αυτοί είναι αποταμιευτές ή εταιρείες», μπόρεσε.

Σε ερώτηση αν μπορεί να γίνει κούρεμα αυτή την στιγμή και στις ασφαλιστικές εταιρείες, είπε πως «με αυτό το ερώτημα να έχει κατατεθεί και να είναι ένα ζήτημα βγαίνει το συμπέρασμα ότι στο εξής δεν πρέπει να συζητήσουμε άλλες εξαιρέσεις».

Εκεί που πρέπει να ασκηθεί κάποια πολιτική ή να επιδειχθεί κάποια κοινωνική ευαισθησία είναι καταθέσεις σχετικές με την τραγωδία στο Μαρί ή με την άλλη τραγωδία του αεροπορικού δυστυχήματος – τέτοιου είδους καταθέσεις και ευαισθησίες – και υπάρχει τρόπος. Ο Υπουργός Οικονομικών έχει πει ότι μπορεί να αντιμετωπιστούν μέσω του ορθόδοξου δρόμου, δηλαδή της δημοσιονομικής πολιτικής, των οικονομικών του κράτους στο μέτρο των δυνατοτήτων του, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα