Η νέα επαναστατική μέθοδος χειρουργικής AMIS

17:40 21/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Θεαματικά είναι τα αποτελέσματα της νέας μη τραυματικής, ανώδυνης χειρουργικής μεθόδου (ΑMIS) που χρησιμοποιείται πλέον για την ολική αντικατάσταση (αρθροπλαστική) του ισχίου, καθώς οι ασθενείς μπορούν να περπατήσουν λίγες ώρες μετά το χειρουργείο!

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας στο Παρίσι (12-16 Νοεμβρίου), οι περισσότεροι από τους ασθενείς που χειρουργούνται με τη νέα μέθοδο όχι μόνο μπορούν να περπατήσουν (με πατερίτσες) λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, αλλά

και να οδηγήσουν το αυτοκίνητό τους μόλις δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση!

Ορθοπεδικοί από την Ευρώπη και την Αμερική, που συμμετείχαν στο 87ο Διεθνές Συνέδριο της SOFCOT (Γαλλικής Ορθοπεδικής Εταιρείας) στο Παρίσι, συμφώνησαν πως η νέα μη τραυματική, ανώδυνη χειρουργική μέθοδος ΑMIS (από τα αρχικά των λέξεων Anterior Minimal Invasive Surgery) προκαλεί «επανάσταση» στον τομέα της Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου, που έχει χειρουργική ιστορία 70 χρόνων.

«Τα θεαματικά αποτελέσματα της νέας μεθόδου οφείλονται κυρίως στον τρόπο προσπέλασης του ισχίου, καθώς δεν τραυματίζονται καθόλου οι μύες, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του ποδιού» αναφέρει ο δρ Γεώργιος Δημάκης, ορθοπεδικός χειρουργός τραυματολόγος, εξειδικευμένος στις προηγμένες ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές των κάτω άκρων (ισχίου-γόνατος-ποδιού).

«Εκτός από το δέρμα», συμπληρώνει ο κ. Δημάκης, «κατά τη διάρκεια της επέμβασης ουσιαστικά δεν κόβουμε κάποιον άλλο ιστό μέχρι να φτάσουμε στην άρθρωση του ισχίου. Απλώς απωθούμε τους μυς, χωρίς να τους τραυματίζουμε».

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ AMIS

Πολλά και ποικίλα είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα χειρουργική μέθοδος AMIS στους ασθενείς με πρόβλημα ισχίου. Τα κυριότερα είναι:

- μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος σε σύγκριση με «συμβατικές» επεμβάσεις, γιατί δεν κόβονται μύες

- συντομότερη αποκατάσταση, η όρθια στάση και το περπάτημα με πατερίτσες μπορεί να αρχίσει λίγες ώρες μετά το χειρουργείο

- μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο

- μικρή ουλή του δέρματος, η τομή του δέρματος είναι 6 με 8 cm, σε αντιδιαστολή με τα 15cm της «συμβατικής» επέμβασης

- ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

- λιγότερη απώλεια αίματος, λόγω της διατήρησης των μυών.

Οι μεταγγίσεις είναι σπάνιες, και ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στα πόδια (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) είναι δυνητικά λιγότερο πιθανός.

- Μειωμένος κίνδυνος εξάρθρωσης. Η διατήρηση των μυών βελτιώνει τη σταθερότητα του ισχίου σημαντικά. Ο κίνδυνος εξάρθρωσης είναι ελάχιστος και ο μετεγχειρητικός περιορισμός των κινήσεων, που συνήθως συνιστάται σε άλλες τεχνικές, δεν είναι απαραίτητος.

- Αποτροπή της χωλότητας. Ελαχιστοποιώντας τη βλάβη των μυών και των νεύρων, μειώνονται οι πιθανότητες χωλότητας.

- Συντομότερη επιστροφή στη φυσιολογική ζωή Η πλειονότητα των χειρουργημένων μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Σύμφωνα με συγκριτικές μελέτες

Keywords
Τυχαία Θέματα