Πυρηνόξυλο και πέλλετ ξύλου τα καλύτερα βιοκαύσιμα

Οι μοναδικές επιδόσεις του πυρηνόξυλου για την παραγωγή ενέργειας αναδεικνύουν από μόνες τους τις δυνατότητες αξιοποίησης του υπολείμματος της επεξεργασίας της ελιάς για την παραγωγή λαδιού, από μια χώρα όπως η Ελλάδα που αποτελεί μια από τις κύριες παραγωγικές δυνάμεις ελαιολάδου υψηλής ποιότητας.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι παραγωγοί ελαιολάδου από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία εξάγουν αυτή τη στιγμή το πυρηνόξυλο στην Αγγλία

και τις Σκανδιναβικές χώρες που το χρησιμοποιούν ευρύτατα για την παραγωγή ενέργειας» τονίζει στο ΑΜΠΕ ο ερευνητής του ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ Παναγιώτης Γραμμέλης, με αφορμή την συμμετοχή του στο διεθνές συνέδριο που φιλοξενεί στην Κοζάνη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για την Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιοενέργεια.

«Το πρόβλημα είναι ότι γίνονται στη χώρα μας αποσπασματικές προσπάθειες που τελικά δεν ευδοκιμούν. Αυτό συνέβη με την περίπτωση της χρήσης αγριοαγκινάρας στη μεικτή καύση με λιγνίτη που δοκιμάστηκε πριν από δύο χρόνια σε ατμοηλεκτρικό σταθμό της Δυτικής Μακεδονίας. Το πείραμα πέτυχε αλλά δεν προχώρησε λόγω αδυναμίας συνεργασίας των αγροτικών φορέων της περιοχής με τη ΔΕΗ» σημειώνει ο κ. Γραμμέλης και προσθέτει: «αν υπάρξει συνεργασία της πολιτείας με ερευνητικούς οργανισμούς και εταιρείες του κλάδου της βιομηχανίας, τότε είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε προσπάθεια θα τελεσφορήσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα