Η συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας και Γαλλίας στον τουρκικό Τύπο

19:06 6/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας και Γαλλίας κάνει λόγο η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» μετά από τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και του ομολόγου του της Γαλλίας Λορέντ Φάπιους στο Παρίσι.

Η «Χουριέτ» γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας

εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να ανοίξει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις και πρόσθεσε ότι Τουρκία και Γαλλία έχουν παρόμοιες πολιτικές για τη Συρία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για μια νέα περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια φιλική ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε και αυτός την ετοιμότητα της Τουρκίας «να υλοποιήσουμε κοινά σχέδια σε πολλούς τομείς από την ενέργεια και τις μεταφορές έως τον πολιτισμό».

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας είπε, επίσης, ότι από το 1992 έχει να επισκεφθεί την Τουρκία Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για αυτό και κάλεσε τον Φρανσουά Ολάντ να επισκεφθεί την Τουρκία.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα της ποινικοποίησης της άρνησης της αρμενικής Γενοκτονίας δεν θα έρθει ξανά στην ατζέντα και πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Αρμενίας.

«Επιθυμούμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων» είπε ο Λορέντ Φάμπιους .

Επί της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις συνομιλίες μεταξύ ιστορικών για το αμφιλεγόμενο –όπως το χαρακτήρισε- αυτό θέμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν θα είναι δυνατή η επίτευξη συμβιβασμού αν στόχος είναι η εκμετάλλευση του θέματος για πολιτικούς σκοπούς».

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας είπε ότι η χώρα του ήρε τις κυρώσεις αναφορικά με το γαλλικό νόμο για την αρμενική Γενοκτονία και ότι η Τουρκία θα ανοίξει προξενεία στο Bordeaux και στην Nantes.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της «Τσούμχουριετ» την Αγκυρα, Ουτκού Τσακιροζέρ, αναφέρει ότι ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Αγκυρα Λορέντ Μπίλι δήλωσε ότι το θέμα ποινικοποίησης της άρνησης της αρμενικής Γενοκτονίας μπορεί να ξαναέρθει στην γαλλική ατζέντα το 2015 και ότι η Τουρκία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων της με την Αρμενία σε μια προσπάθεια αποφυγής δημιουργίας νέων εντάσεων στις σχέσεις της με την Γαλλία.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος υποστηρίζει ακόμη ότι η γαλλική στάση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μεταβάλλεται υπέρ της Τουρκίας και οι γαλλικές θέσεις μετακινούνται προς την κατεύθυνση εκείνων επί προεδρίας Ζακ Σιράκ, πριν την εκλογή Νικολά Σαρκοζί στην προεδρία της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας δεν αναμένεται πρόοδος στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ενωμένη Ευρώπη κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ αλλά μια θετική αλλαγή είναι δυνατή το 2013 όταν έρθει στην επικαιρότητα το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα