Η Τεχεράνη θα στείλει επιστολή στην ΕΕ για νέες συνομιλίες

10:01 29/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

O επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών για το πυρηνικό πρόγραμμα θα γράψει ”σύντομα” επιστολή στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας για να συμφωνήσει στην ημερομηνία και τον τόπο της διεξαγωγής νέων συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, μετέδωσε σήμερα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Σαϊντ Τζαλίλι θα γράψει επιστολή στην Κάθριν Αστον που ”θα σταλεί σύντομα, εντός των προσεχών ημερών”, μετέδωσε το IRNA, επικαλούμενο τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο οποίος βρίσκεται στην Αντίς Αμπέμπα για τη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης.

”Ο

κ. Τζαλίλι θα εκφράσει την άποψη του Ιράν για την ημερομηνία και τον τόπο των προσεχών διαπραγματεύσεων”, διευκρίνισε ο Υπουργός.

Ο κ. Σαλεχί δεν διευκρίνισε αν η επιστολή αυτή είναι η απάντηση στην επιστολή που είχε στείλει τον Οκτώβριο η κ. Αστον στον κ. Τζαλίλι εκ μέρους των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ) και της Γερμανίας, που είναι μη μόνιμο μέλος.

Η επιστολή ανέφερε ότι ”μπορεί να υπάρξει πλήρης διευθέτηση αν απαντηθεί μόνο το βασικό ερώτημα, δηλαδή η ανησυχία για τον χαρακτήρα του πυρηνικού σας προγράμματος, όπως διατυπώνεται στις εκθέσεις της ΙΑΕΑ”.

Οι προσεχείς συνομιλίες, σύμφωνα με τον κ. Σαλεχί, αναμένεται να έχουν ”επιτυχή έκβαση γιατί και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για την εξεύρεση λύσης όσον αφορά το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος”.

Οι τελευταίες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών διεξήχθησαν πριν από ένα χρόνο στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.

Εκτοτε η ένταση σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κυρίως ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Τεχεράνη, αυξάνεται συνεχώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα