Η θέση του ΔΗΣΥ για αποκοπή της διαφήμισης από το ΡΙΚ επισκίασε τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του ιδρύματος

17:57 20/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για το δικαίωμα του ΡΙΚ να μεταδίδει διαφημίσεις, επισκίασε τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του ιδρύματος για το 2013 από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Τέθηκαν επίσης ζητήματα για τις δύο πλατφόρμες μετάδοσης και τους μισθούς που καταβάλλονται σε διευθυντικά στελέχη του ΡΙΚ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, είπε

ότι ο ΔΗΣΥ προτίθεται κα καταθέσει τροπολογία προκειμένου το ΡΙΚ να μην δικαιούται να παίρνει διαφημίσεις από τη στιγμή που λαμβάνει κρατική χορηγία, φέροντας ως παράδειγμα το BBC.
Όπως είπε όταν το ΡΙΚ δεν θα έχει διαφημίσεις δεν θα μπαίνει ούτε στην κούρσα της τηλεθέασης και έτσι θα επικεντρώνεται στο κύριο στόχο και σκοπό του που είναι η παραγωγή προγραμμάτων που προωθούν την κουλτούρα και του πολιτισμού μας ανεξάρτητα από τι θα δείξει το μηχανάκι της τηλεθέασης. Τα έσοδα του ΡΙΚ από τις διαφημίσεις ανέρχονται στα 4,5 εκ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ Μάκης Συμεού μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής προέβη σε ένα σύντομο απολογισμό του επιτυχημένου, όπως είπε, έργου που επιτέλεσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση την προηγούμενη χρονιά «παρά τα προβλήματα, τις αδυναμίες, τις παραλείψεις» και πρόσθεσε ότι έχουμε καταφέρει να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας με επιτυχία.

Πρόσθεσε ότι το 2012 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές για το ΡΙΚ και το προϊόν που πρόσφερε ήταν από τα καλύτερα για αυτό και εκτιμήθηκε από τον κυπριακό λαό.

Συνεχίζοντας είπε ότι το ΡΙΚ είναι σήμερα πρωταγωνιστής και στη τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και στην τηλεθέαση αλλά και στην ποιότητα των προγραμμάτων του.

Ανέφερε ότι ο Προϋπολογισμός του ΡΙΚ είναι μειωμένος κατά 8 εκ. ο προϋπολογισμός με τη κρατική χορηγία μειωμένη κατά 7 εκ. και με βάση τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε η κρατική χορηγία είναι 27 εκ. ευρώ.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι το ΡΙΚ κατά το 2012 έχοντας επιτελέσει στο ακέραιο την αποστολή του και πέτυχε με λιγότερα χρήματα πολύ περισσότερα, διαβεβαίωσε ότι θα κάνει το ίδιο και για το 2013.

Ανέφερε ότι το ΡΙΚ κάνει μεγάλη προσπάθεια εξοικονομήσεων από τα προγράμματα και τα εργατικά και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Σχολιάζοντας την εκδοχή να απαγορευθεί στο ΡΙΚ να παίρνει διαφημίσεις, ο κ. Συμεού ανέφερε ότι με βάση το νόμο το ΡΙΚ δικαιούται να παίρνει διαφημίσεις, εξήγησε ότι το ποσό που εξασφαλίζει από τη διαφήμιση αφαιρείται από την κρατική χορηγία και εξήγησε ότι εκτός του ΒΒC σε όλη την Ευρώπη η δημόσια ραδιοτηλεόραση παίρνει διαφημίσεις,

Πρόσθεσε ότι προϋπολογίσθηκε ότι τα έσοδα του ΡΙΚ από τη διαφήμιση το 2013 θα ανέλθουν στα 4,5 εκ ευρώ και είπε ότι εάν αυτό το ποσό αφαιρεθεί το ΡΙΚ δεν θα μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο του. Περαιτέρω ανάφερε ότι με βάση τα στοιχεία της EBU το 2012 η συνεισφορά των πολιτών σε σχέση με το ΑΕΠ για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι κάτω από το μέσο όρο στην ΕΕ και ανέρχεται 0,2%.

Αναφορικά με το θέμα της μεταφοράς των καναλιών του ΡΙΚ στην πλατφόρμα ων καναλιών του ΡΙΚ στην πλατφόρμα Velister, είπε πως είναι αδύνατο να μεταφερθούν τα κανάλια του ΡΙΚ στην ιδιωτική πλατφόρμα.

Περαιτέρω είπε πως η πολιτεία αποφάσισε για δύο πλατφόρμες και η πολιτεία θα αποφασίσει εάν θα κρατήσει μόνο μία. Πρόσθεσε ότι το ΡΙΚ επεξεργάστηκε διάφορα σενάρια για χρήση της πλατφόρμας του ΡΙΚ από τα ιδιωτικά κανάλια.

Ανέφερε ότι το ΡΙΚ2 είναι απόλυτα αναγκαίο καθώς οι υποχρεώσεις του ΡΙΚ είναι αδύνατο να καλυφθούν από το ΡΙΚ1. Πρόσθεσε πως το ΡΙΚ2 έχει πολύ χαμηλό κόστος και ότι τα ραδιοφωνικά προγράμματα έχουν το καθένα το ρόλο του.

Για το 4ο ραδιοφωνικό πρόγραμμα, ο κ. Συμεού ανέφερε ότι δεν έχει κόστος ίσως να μπορεί να ειπωθεί ότι έχει και κέρδος.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ είπε επίσης ότι η κατάσταση με τις οικονομικές υποχρεώσεις του ΡΙΚ από το Φεβρουάριο και μετά είναι τραγική. «Μας κατατρέχει κόσμος που έχει να πληρωθεί οφειλές», ανέφερε προσθέτοντας ότι οι οφειλές του ΡΙΚ θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του ΡΙΚ από τη Βουλή.

Σχολιάζοντας αναφορές για προκλητικές αμοιβές προς κάποιους από το ΡΙΚ, ο κ. Συμεού είπε ότι για το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό αορίστου χρόνου ισχύουν οι κλίμακες μισθοδοσίας, ανέφερε ότι τα επιδόματα έχουν εξαλειφθεί και εξήγησε ότι έχει εντοπισθεί μικρός αριθμός εργαζομένων με συμβόλαια, που αμείβονται με μισθούς πέραν των 2.500 τον μήνα. «Ηταν έξι και έμεινε ένα και η διεύθυνση συζητά να το τροποποιήσει».

Αναφορικά με τις αφυπηρετήσεις ο κ. Συμεού είπε ότι κάθε εβδομάδα υποβάλλονται μια με δύο αιτήσεις για πρόωρες αφυπηρετήσεις και είπε ότι οι 220 μόνιμοι υπάλληλοι έχουν μειωθεί στους 120. Οι συνεργάτες αορίστου χρόνου είναι 281.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, που προήδρευσε στη σημερινή συνεδρία, Αγγελος Βότσης διατυπώνοντας τη θέση ότι η κρατική ραδιοτηλεόραση πρέπει να έχει στήριξη, είπε ότι από εκεί και πέρα όμως, πέραν των μειώσεων που έγιναν σε διάφορα έξοδα, πρέπει να φροντίσει να καταστεί όσο το δυνατό πιο οικονομικό.

Περαιτέρω είπε πως πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα ότι από το ΡΙΚ λαμβάνονται από διαφημίσεις 4,5 εκ. από μια πίττα που λογικά είναι στον ελεύθερο ανταγωνισμό, ενώ το ΡΙΚ έχει επιπλέον και την κρατική χορηγία.

Σε ό, τι αφορά την εισήγηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, είπε πως θα μελετήσουμε τη συγκεκριμένη εισήγηση όταν θα την έχουμε ενώπιον μας για να δούμε πως προχωρούμε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του Προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου ενώπιον της Επιτροπής, είπε ότι δεν υπάρχει έτοιμη νομοθετική πρόταση από το κόμμα την αποστολή του ΡΙΚ και την εμπλοκή του σε εμπορικά θέματα όπως η διαφήμιση. Πρόσθεσε ότι είναι καιρός να εξετάσουμε το μοντέλο δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που θέλουμε.

Πρόσθεσε ότι τα έσοδα του ΡΙΚ από τη διαφήμιση αφορούν τον ένα δέκατο του προϋπολογισμού του ιδρύματος και είπε πως εάν το ΡΙΚ μπορούσε να χρηματοτοδοτηθεί μόνο από τη διαφήμιση, η συζήτηση θα ήταν διαφορετική.

Συνεχίζοντας είπε πως και για το ΡΙΚ θα έπρεπε να υπάρξουν τουλάχιστον 10% περικοπές δαπανών.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι θα ήταν καιρός να επανεξετασθούν ζητήματα όπως αμοιβές των διευθυντικών στελεχών του ΡΙΚ και αναφέροντας ότι η θέση του ΔΣ για την παραγωγή τόσο μεγάλου τουρκόφωνου προγράμματος δε συνάδει με ότι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, είπε ότι το ΡΙΚ θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, για να εξετασθεί στη συνέχεια η ιδέα να επικεντρωθεί στη συνέχεια στην παραγωγή ποιοτικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα