‘Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσε και τα 27 μέλη της ΕΕ’

12:05 1/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Οι σχέσεις ΕΕ – ΝΑΤΟ εξαρτώνται από την αναγνώριση και των 27 κρατών μελών από την Τουρκία, όπως αναφέρθηκε στη Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία της Υπάτης Εκπροσώπου και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βαρόνης Catherine Ashton, η Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Την Κύπρο

εκπροσώπησε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης.

Στο πρώτο μέρος της Συνάντησης, οι Υπουργοί Άμυνας ενημερώθηκαν για την πορεία των υπό εξέλιξη προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας και ενέκριναν το πρόγραμμα εργασίας του.

Ενημερώθηκαν, επίσης, και αντάλλαξαν απόψεις για τις επιχειρήσεις της ΕΕ στη Σομαλία, στο Κέρας της Αφρικής και το Κόσσοβο.

Ακολούθησε ενημέρωση για τις σχέσεις της ΕΕ με άλλους οργανισμούς όπως του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Κατά τη συζήτηση του θέματος ο Υπουργός Άμυνας της Λετονίας Artis Pabriks ανέφερε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ παρεμποδίζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία και πρόβαλε τις απόψεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Ρασμούσεν για συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Ηλιάδης και, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ”εμείς δεν έχουμε καμία διαφωνία για την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ – ΝΑΤΟ”.

”Το πρόβλημα ξεκινά και τελειώνει από την ανεξήγητη άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει ότι η ΕΕ αποτελείται από 27 κράτη μέλη. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση; Να συμφωνήσουμε ότι η ΕΕ μας δεν έχει 27 μέλη;”, πρόσθεσε.

Ο Λετονός Υπουργός Άμυνας δεν απάντησε, ενώ η Υπατη Εκπρόσωπος Βαρόνη Ashton τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ των θέσεων του κ. Ηλιάδη τονίζοντας: ”Ναι, συμφωνώ με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας και στις συναντήσεις μου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, του αναφέρω ότι η βάση της συνεργασίας πρέπει να στηρίζεται στο γεγονός ότι η ΕΕ αποτελείται από 27 κράτη μέλη”.

Keywords
Τυχαία Θέματα