Η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά το 99,08% της συμμετοχής της Société Générale στη Γενική Τράπεζα

19:02 19/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συμφωνία με τη Société Générale υπέγραψε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς για την απόκτηση του συνολικού ποσοστού συμμετοχής (99,08%) της Société Générale στη Γενική Τράπεζα.

Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Πειραιώς, είναι πεπεισμένη ότι η εξαγορά της Γενικής προσφέρει συνέργειες στο διευρυμένο Όμιλο και διευκολύνει την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση.

Αυτή η εξαγορά, συμφώνως της ανακοινώσεως,

σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη επένδυση ύψους 444 εκατομμυρίων ευρώ θα βελτιώσει τη χρηματοοικονομική και στρατηγική θέση της Τράπεζας Πειραιώς και θα αυξήσει τη συνολική ελκυστικότητά της στο πλαίσιο της επικείμενης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Με αυτή τη συναλλαγή η Τράπεζα Πειραιώς (στοιχεία 31 Μαρτίου 2012, συμπεριλαμβανομένων των αποκτηθέντων επιλεγμένων στοιχείων της ATEbank), ενισχύει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, ενισχύει τη ρευστότητά της άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες κάλυψης του ποσού που θα απαιτηθεί να καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της.

Επιπλέον, ενισχύει την ηγετική της θέση στην ελληνική τραπεζική αγορά διαμορφώνοντας μερίδιο αγοράς 20% στις καταθέσεις και 17% στις χορηγήσεις, ωφελείται από σημαντικές συνέργειες ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ προ φόρων (244 εκατομμύρια ευρώ προ φόρων μαζί με την ΑΤΕbank) σε ετήσια βάση μετά την πάροδο 3ετίας και διατηρεί το δείκτη δανείων προς καταθέσεις της στο 124%.

Μεταξύ άλλων, η Τράπεζα Πειραιώς, με τη συναλλαγή αυτή, βελτιώνει τον δείκτη κάλυψης από προβλέψεις των δανείων σε καθυστέρηση στο 60% από 56% και αυξάνει τον δείκτη συσσωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια στο 9,5% από 7,4%.

Με την εξαγορά αυτή, το pro-forma σύνολο ενεργητικού του Ομίλου Πειραιώς θα φθάσει στα 77 δισεκατομμύρια ευρώ, οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις τα 46 δισεκατομμύρια ευρώ και οι καταθέσεις πελατών θα ανέλθουν στα 37 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Τράπεζας και της ATEbank, θα απασχολεί συνολικά 18.000 εργαζομένους περίπου, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων θα αριθμεί 1.328 μονάδες, με παρουσία σε 10 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και θα εξυπηρετεί 6 εκατομμύρια πελάτες.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, “μετά την εξαγορά επιλεγμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της ATEbank (Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας), η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος”.

“Η προσθήκη της Γενικής Τράπεζας θα βελτιώσει περαιτέρω τα κεφάλαια και τις πηγές χρηματοδότησής μας και ενισχύει τη θέση μας στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση”, είπε ο κ. Σάλλας.

Η συμφωνία αυτή, συμφώνως της ανακοίνωσης, εντάσσεται στο πλαίσιο που έχει ορισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και το ελλαδικό Ταμείο Χρηματοπισ

Keywords
Τυχαία Θέματα