Η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κροατίας στην ΕΕ

19:37 3/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με παρόντα τον Πρεσβευτή της Κροατίας στην Κύπρο, με έδρα τη Ρώμη, Τόμισλαβ Βιντόσεβιτς, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σήμερα το απόγευμα σε νόμο το κυβερνητικό νομοσχέδιο περί της Συνθήκης Προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επικυρώνοντας έτσι τη σχετική Συνθήκη που προβλέπει ότι η Δημοκρατία της Κροατίας θα

γίνει μέλος της ΕΕ την 1η Ιουλίου 2013, μετά την κύρωση της Συνθήκης από όλα τα κράτη – μέλη και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Κροατία.

Χαιρετίζοντας την παρουσία του Κροάτη Πρεσβευτή στην Αίθουσα της Ολομέλειας, κάτω από τα χειροκροτήματα των Κυπρίων βουλευτών, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ενημέρωσε το νομοθετικό σώμα για τις ευχαριστίες της Κροατίας που μετέφερε ο κ. Βιντόσεβιτς, εκφράζοντας ταυτοχρόνως ευχές προς τον κροατικό λαό για μιαν επιτυχή πορεία στην ΕΕ.

Από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου, χαρακτηρίσθηκε ως ιδιαιτέρως σημαντική η κυρωτική αυτή πράξη της Βουλής των Αντιπροσώπων για την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ και εκφράσθηκε η άποψη ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί την ελπίδα πως θα ξεπεράσει η Ευρώπη τα προβλήματά της και ότι όλοι μαζί θα πρέπει να εργασθούν για μιαν καλύτερη Ευρώπη.

Ο κυρωτικός νόμος που ψηφίσθηκε σήμερα επικυρώνει τη Συνθήκη Προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Συνθήκη η οποία υπεγράφη στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου 2011, καθώς και την Τελική Πράξη της Συνθήκης αυτής.

Το σχετικό δημοψήφισμα για την ένταξη της Κροατίας έχει ήδη διεξαχθεί στη Δημοκρατία της Κροατίας στις 22 Ιανουαρίου 2012 και τα αποτελέσματά του ήσαν θετικά ως προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Η Δημοκρατία της Κροατίας υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 21η Φεβρουαρίου 2003 και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν το 2011.

Η Συνθήκη και η Τελική Πράξη έχουν μέχρι σήμερα κυρωθεί από πέντε κράτη – μέλη και η ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ δεν αναμένεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν αρμοδίως στη Βουλή, να επιφέρει προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού το μέγεθος και η ιδιοσυγκρασία του πληθυσμού της είναι τέτοια, ώστε να προβλέπεται μειωμένη πιθανότητα μετανάστευσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κροατία μέχρι και την ημερομηνία ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την 1η Ιουλίου 2013 παρουσιάζει έκθεση προόδου κάθε έξι μήνες, με την κυρίως έκθεση να παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα