Ισραήλ: Πρόωρες εκλογές επιδιώκει το Λικούντ

09:22 3/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το κυβερνών κόμμα Λικούντ επιθυμεί την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ στις 4 Σεπτεμβρίου, 13 μήνες προτού εκπνεύσει η θητεία του, μετέδωσε σήμερα η κρατική ραδιοφωνία.

Ο πρωθυπουργός Μπένγιαμιν Νετανιάχου είχε θίξει στις αρχές της εβδομάδας το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ωστόσο, το βράδυ της Τετάρτης το Λικούντ και άλλα τρία κόμματα, που συνολικά διαμορφώνουν

την κυβερνητική πλειοψηφία, με 61 έδρες από τις 120 στην Κνεσέτ (Κοινοβούλιο), ήλθαν σε συμφωνία για διεξαγωγή των εκλογών στις 4 Σεπτεμβρίου.

Η συμφωνία κατέληξε στη σύνταξη ενός νομοσχεδίου για τη διάλυση του Κοινοβουλίου.
Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, που θα καθορίζει και την ακριβή ημερομηνία των εκλογών, αναμένεται στις αρχές της άλλης εβδομάδας.
Ο Νετανιάχου επιθυμεί επίσπευση των εκλογών προκειμένου να αποφύγει την πιθανότητα να καταστεί πολιτικός όμηρος των άλλων κομμάτων όταν θα έλθουν σε ψηφοφορία δύο καίρια νομοσχέδια, που αφορούν τον προϋπολογισμό του κράτους για την επόμενη διετία και η υποχρεωτική στράτευση για τους υπερορθόδοξους Εβραίους.

Με το Λικούντ να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Νετανιάχου δηλώνει πως δεν φοβάται τις πρόωρες εκλογές.
Μπορεί ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαούλ Μοφάζ, που μόλις εξελέγη επικεφαλής του Καντίμα και επιζητεί να εδραιωθεί στο πολιτικό προσκήνιο, να προτιμά ως ημερομηνία διεξαγωγής την 16η Οκτωβρίου, όμως το κεντρώο κόμμα του δημοσίευσε ανακοίνωση που δηλώνει πως στηρίζει την πρόταση για πρόωρες εκλογές, σε όποια ημερομηνία επιλέξει η Κνεσέτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα