Και κυπριακό συζήτησε χθες το ΣΕΑ στην Τουρκία

17:22 29/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα μέτρα που ελήφθησαν «για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους», συζητήθηκαν ουσιαστικά στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της χώρας.

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίας, συζητήθηκαν επίσης «τα βήματα που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή περίοδο και αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό».

Για το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο, προστίθεται, «που είναι μεταξύ

των προτεραιοτήτων εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας , αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι δραστηριότητες όλων των ενδιαφερομένων ιδρυμάτων και θεσμών με πλήρη συνεργασία».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συζητήθηκε λεπτομερώς το θέμα του τουρκικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε από τη Συρία στις 22, «ενώ δεν έφερε όπλα και ενώ εκτελούσε καθήκοντα δοκιμής και εκπαίδευσης» και επισημάνθηκε ότι «η Τουρκία έναντι αυτής της επιθετικής ενέργειας διατηρώντας όλα τα δικαιώματα της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο θα κινηθεί με αποφασιστικότητα».

Οι εξελίξεις στη Συρία, αναφέρεται, αξιολογήθηκαν με τρόπο ουσιαστικό και διατυπώθηκε ότι για τον τερματισμό το γρηγορότερο δυνατό της αιματοχυσίας στην χώρα αυτή, θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ανοίξει ο δρόμος της μεταβατικής περιόδου προς την κατεύθυνση των νόμιμων αιτημάτων του λαού και πέραν αυτού αξιολογήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που βιώνονται στην περιοχή των συνόρων.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, η Τουρκία αποδίδει σημασία στην ασφάλεια, στην σταθερότητα και στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και στην επίλυση της πολιτικής κρίσης, η οποία συνεχίζεται εδώ και 6 μήνες, το ταχύτερο δυνατό σε δημοκρατικό και συνταγματικό πλαίσιο.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, για την οποία τονίζεται η σημασία ολοκλήρωσης έγκαιρα για την δημοκρατική νομιμότητα του μεταβατικού χρονοδιαγράμματος στην βάση της εθνικής ενότητας και της αντίληψης για συνεννόηση.

Συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην Λιβύη και διατυπώθηκε η ευχή για την ειρηνική διεξαγωγή σε κλίμα ηρεμίας των εκλογών του Εθνικού Συμβουλίου που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα