Καταγγελίες στη Βουλή για αγοραπωλησίες κατεχόμενων περιουσιών

20:53 20/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής κατήγγειλε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ότι Ε/κ και Τ/κ διατηρούν γραφείο στη Λάρνακα, στο οποίο Ε/κ υποβάλλουν αιτήσεις στην παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων, που λειτουργεί στα κατεχόμενα.

Κατά τη συνέχιση της συζήτησης υπό το κεφάλαιο Δ` με τίτλο “Οι αγοραπωλησίες περιουσιών στα κατεχόμενα και τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης”, η Ολομέλεια αποφάσισε όπως καταρτιστεί κατάλογος με τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν

στις δύο συζητήσεις του θέματος, που θα κατατεθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων για περαιτέρω εξέταση. Υπήρξε επίσης εισήγηση για δημιουργία υποεπιτροπής, η οποία να ασχοληθεί με το θέμα.

“Οι Τούρκοι έχουν οργανωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε και με συνεργασία δικών μας και Τούρκων δικηγόρων ή άλλων μεσολαβητών έχουν δημιουργήσει και γραφείο στο όνομα Τ/κ στη Λάρνακα, στο δρόμο προς Δεκέλεια, ενοικίασαν ένα διαμέρισμα. Εκεί απ’ ότι μαθαίνουμε κάθε νύκτα μαζεύονται Ε/κ και έρχονται από τα κατεχόμενα Τ/κ αντιπρόσωποι της ‘επιτροπής’ και κάνουν αιτήσεις οι Ε/κ”, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Φυττής, ο οποίος προήδρευσε της σημερινής συνεδρίας του σώματος.

Είπε ακόμα ότι σημειώνονται αγοραπωλησίες ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα με ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων με συμβόλαιο που κατατίθεται σε κάποιο δικηγορικό γραφείο και θα παρουσιαστεί μετά τη λύση του Κυπριακού. Επικαλέστηκε δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι προσφυγές που έχουν καταχωρηθεί στη λεγόμενη επιτροπή μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου έχουν φτάσει τις 3.730 από τις οποίες λήφθηκαν αποφάσεις για τις 270. Είπα ακόμη ότι σύμφωνα με δικά του στοιχεία πέραν των 500 αιτήσεων έχουν απορριφθεί.

“Αν ήξεραν όσοι πολέμησαν στην Κερύνεια, στο Βαρώσι, στη Μεσαρκά ότι μετά από 37 χρόνια, αν ήξεραν την ώρα που πολεμούσαν και έδιναν τη ζωή τους ότι μετά από τόσα χρόνια οι κάτοχοι αυτής της γης θα πήγαιναν έναντι πινακίου φακής να την πουλήσουν στους Τούρκους, θα έφευγαν χωρίς να πολεμήσουν, χωρίς να ρίξουν ούτε μια σφαίρα”, κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης αναφέρθηκε σε “λειτουργό του Κτηματολογίου Λευκωσίας”, που – σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη – φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.

Στη δική του ομιλία, ο εκ των Αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι «θα υπάρξει χιονοστιβάδα κινδύνων” για αυτό το θέμα λόγω οικονομικής κρίσης και εισηγήθηκε τη δημιουργία υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων για να διερευνήσει το θέμα.

“Το ξεπούλημα των περιουσιών στα κατεχόμενα είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα πράξη, πατά το ότι οι προσφεύγοντες στην ψευδοεπιτροπή, οι πλείστοι, βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, της απόγνωσης και της εγκατάλειψης από την Πολιτεία”, είπε.

Ο κ. Χριστοφόρου εισηγήθηκε μέτρα όπως τη δημιουργία τράπεζας προσφύγων, την εξίσωση των εξ αρρενογονίας και εκ μητρογονίας προσφύγων, την παραχώρηση της εκκλησιαστικής γης που θα παραχωρηθεί στο κράτος στους πρόσφυγες και την αναζήτηση κονδυλίων από τα ταμεία στήριξης

Keywords
Τυχαία Θέματα