Κατέθεσε σήμερα ο Διοικητής της ΕΜΑΚ για την έκρηξη στο Μαρί

16:12 23/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο τελών σε διαθεσιμότητα Διοικητής της ΕΜΑΚ Ανδρέας Λοϊζίδης κατέθεσε σήμερα ενόρκως ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα που εξετάζει τα γεγονότα που οδήγησαν στη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Στη γραπτή ένορκη κατάθεσή του ο κ. Λοϊζίδης αναφέρθηκε στη λειτουργία της ΕΜΑΚ

και είπε ότι η Μονάδα «δεν είναι άπειρη και ανεκπαίδευτη όπως κάποιοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν στο Δικαστήριο αλλά ήταν και είναι μια περήφανη μονάδα, άρτια εκπαιδευμένη με άριστα αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα». Με τον Αρχιλοχία Παπαδόπουλο, συνέχισε «είχαμε διεκπεραιώσει μαζί πολύ σοβαρά συμβάντα όπως πυρκαγιές και διασώσεις και μου έκανε εντύπωση η σοβαρότητα του και ο τρόπος που εργαζόταν κάτω από πίεση. Ηταν καταρτισμένος για το αντικείμενο της πυρόσβεσης και εκ φύσεως έξυπνος ενώ η παρουσία του σε επεισόδιο ήταν για μένα εγγύηση εφαρμογής όλων των επιχειρησιακών διαδικασιών».

Για τα μέλη της εναλλαγής του Αρχιλοχία Παπαδόπουλου, ο Διοικητής της ΕΜΑΚ είπε ότι «του είχαν εμπιστοσύνη και τον σέβονταν ως υπεύθυνο τους. Ο Αρχιπυροσβέστης Γιακουμής ήταν πολύ έμπειρος και καταρτισμένος ενώ οι Τταντής και Αδάμου ένα μήνα πριν το τραγικό συμβάν της 11ης Ιουλίου 2011» είχαν προταθεί, σύμφωνα με τον κ. Λοιζίδη από τον ίδιο «για να τύχουν της διάκρισης του Αρχιπυροσβέστη λόγω της εμπειρίας και των γνώσεων τους ενώ και οι τρεις υπηρετούσαν στην ΕΜΑΚ από την ημέρα της ίδρυσης της».

Για το φορτίο του πλοίου Monchegorsk ο κατηγορούμενος είπε ότι δεν γνώριζε τίποτε μέχρι τις 7/7/2011 όταν συνόδευσε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» τον βοηθό διευθυντή της Π.Υ Χαράλαμπο Χαραλάμπους στην επιθεώρηση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου. Πρόσθεσε ότι φτάνοντας στη Βάση ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης έκανε στην ομάδα μια σύντομη ενημέρωση για το φορτίο, προσθέτοντας ότι «δεν μας προειδοποίησε για οποιοδήποτε κίνδυνο σε σχέση με τη μετάβαση μας κοντά στα εμπορευματοκιβώτια, ούτε μας κάλεσε να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας. Ούτε προσέξαμε να λαμβάνεται οποιοδήποτε μέτρο ασφαλείας στη Ναυτική Βάση σε σχέση με ενδεχόμενο κίνδυνο από τα εμπορευματοκιβώτια».

Ο Ανδρέας Λοϊζίδης αναφέρθηκε στη θέση του Συνταγματάρχη Γεωργιάδη ότι στο διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο «έγινε ανάφλεξη και εκτόνωση αερίων, όχι έκρηξη», στη δική του άποψη ότι «φαίνεται να έγινε έκρηξη» καθώς και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια στο διοικητήριο της Ναυτικής Βάσης για συζήτηση του θέματος.

«Το γεγονός πως ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης προήδρευε και γενικά συντόνιζε τη σύσκεψη όχι μόνο στην αίθουσα του Διοικητηρίου της Ναυτικής Βάσης αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια, παρ’ ολο που ήταν παρών ανώτερος του ο Ταξίαρχος Θεοφάνους, ενίσχυε την άποψη που δημιουργείτο ότι ήταν ειδικός εμπειρογνώμονας για το θέμα αλλά και είχε συγκεκριμένη γνώση για τα συγκεκριμένα εμπορευματοκιβώτια και ήταν χειριστής του θέματος εκ μέρους του στρατού» σημείωσε.

Ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ακόμα ότι αρκετά από όσα αναφέρονται στην έκθεση του Συνταγματάρχη Γεωργιάδη σχετικά με τις διαπιστώσεις της ομάδας που έκανε την επιθεώρηση «δεν αποτελούν διαπιστώσεις της ομάδας και ούτε αναφέρθηκαν από την ομάδα στις 6/7/2011. Αποτελούν έργο του Γεωργιάδη και αποτέλεσμα του τι ήθελε να παρουσιάσει ο Γεωργιάδης στους ανωτέρους του».

Στην ένορκη κατάθεση του ο κατηγορούμενος είπε ότι «με προβλημάτιζε η αντίληψη που αποκόμισα ότι η Ε.Φ. θεωρούσε πως η στοιβάδα των εμπορευματοκιβωτίων δεν παρουσίαζε άμεσο κίνδυνο για το προσωπικό και τις πέριξ εγκαταστάσεις. Με ό,τι είδα και άκουσα από τους ειδικούς κατά τη σύσκεψη δεν ετέθη έστω και σαν απλή πιθανότητα το ενδεχόμενο να υπάρξει τις επόμενες ώρες ή μέρες μαζική και ταυτόχρονη έκρηξη του συνόλου των εμπορευματοκιβωτίων».

Στη συνέχεια ο κ. Λοϊζίδης αναφέρθηκε στην συνομιλία που είχε με τους Υπαστυνόμους Δημητρίου και Καράκωστα της ΕΜΑΚ δίνοντας έμφαση στις θέσεις του Συνταγματάρχη Γεωργιάδη ότι η πυρίτιδα «αναφλέγεται και δεν εκρήγνυται» λέγοντας μάλιστα στον Δημητρίου ότι «είπεν μας ότι δεν παίζουν αλλά αν πουν να παίξουν θα έρτουν να μας έβρουν δακάτω».

Ο κ. Λοϊζίδης απάντησε στην γραπτή του κατάθεση σε επικρίσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας ότι δηλαδή παρέλειψε να ενημερώσει τους άνδρες του για το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τα εμπορευματοκιβώτια και να τους διατάξει εκ των προτέρων να εφαρμόσουν τις αποστάσεις ασφαλείας που προτείνει το εγχειρίδιο ERGO, σε περίπτωση κλήσης για ανταπόκριση σε πυρκαγιά στα εμπορευματοκιβώτια. Είπε συγκεκριμένα πως «δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να μεταφέρω στους άνδρες μου αυτά τα οποία ο ειδικός υποστήριζε κατά την σύσκεψη ή ακόμα χειρότερα την εικόνα που σχημάτισα ως προς το πώς αντιμετώπιζε την κατάσταση ο υπεύθυνος που διόρισε η Εθνική Φρουρά για το θέμα».

Πρόσθεσε πως «η χρήση του ERGO ήταν καλά γνωστή σε όλους του άνδρες της ΕΜΑΚ, ιδιαίτερα στους Υπεύθυνους των Εναλλαγών και συγκεκριμένα στον Αρχιλοχία Παπαδόπουλο. Η αποτροπή της περαιτέρω επέκτασης του επεισοδίου δυνατόν να επιβάλλει την μη τήρηση των ορίων ασφαλείας. Το ίδιο και η προειδοποίηση των περίοικων αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες δεν επιτρέπουν την τήρηση των ορίων ασφαλείας όπως προβλέπονται στο ERGO».

«Σήμερα θα με βάραινε η συνείδηση μου αν μετέφερα στους άνδρες μου ό,τι είδα και άκουσα και κυρίως αν τους μετέφερα τον τρόπο που οι ειδικοί, με πρώτο τον Συνταγματάρχη Γεωργιάδη αντίκριζαν την κατάσταση στη σύσκεψη της 6/7/2011» αφού κάτι τέτοιο όπως είπε «θα ήταν άκρως επικίνδυνο γιατί θα τους αποπροσανατόλιζα από αυτά από τα οποία ήταν εκπαιδευμένοι να κάνουν με βάση τις διαδικασίες της Π.Υ.» είπε.

Για την ημέρα της φονικής έκρηξης ο κ. Λοϊζίδης είπε πως γύρω στις 04.52 τον ξύπνησαν από την ΕΜΑΚ για να του αναφέρουν ότι υπάρχει φωτιά σε εμπορευματοκιβώτια στη Ναυτική Βάση και πως ανταποκρίθηκε ο Αρχιλοχίας Παπαδόπουλος και ο Αρχιπυροσβέστης Γιακουμής. Ο κ. Λοϊζίδης ενημέρωσε στη συνέχεια τον βοηθό Διευθυντή της Π.Υ Χαράλαμπο Χαραλάμπους με τον οποίο ήταν σε συνεχή επαφή, ενώ σε τηλεφωνική επαφή που είχε με τον Αρχιλοχία Παπαδόπουλο του είπε πως «κρούζουν ούλλα τζαι δεν μπορούμε να πλησιάσουμε λόγω της θερμοκρασίας και των εκρήξεων. Είμαστε πίσω με τους στρατιωτικούς».

Πρόσθεσε πως μετέβη στην ΕΜΑΚ και μαζί με τον Υπαστυνόμο Καράκωστα αναχώρησαν για τη Ναυτική Βάση όταν γύρω στις 05.45 τον πήρε τηλέφωνο ο Αρχιλοχίας Παπαδόπουλος και του είπε πως «είμαι με τους Διοικητές του Ναυτικού, εν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, μόνο αν έρτουν ελικόπτερα να κάμουν ρίψεις πουπάνω».

Όταν έφτασαν στη Ναυτική Βάση πήραν τον χωματόδρομο που βρίσκεται αριστερά της πύλης και ενώ βρίσκονταν εν κινήσει προς τα εμπορευματοκιβώτια «συνέβη μια τρομερή έκρηξη που διέλυσε το αυτοκίνητο μας. Όλα τα τζάμια έσπασαν, το καπό μπροστά άνοιξε, ενεργοποιήθηκαν οι αερόσακκοι και η οροφή του οχήματος λύγισε προς τα κάτω και αμέσως κατάλαβα ότι εξερράγησαν τα εμπορευματοκιβώτια».

Στην ένορκη κατάθεση του ο κατηγορούμενος έκανε εκτενή αναφορά στα όσα έγιναν κατά την έκρηξη, συμπεριλαμβανομένου του τραυματισμού του στο πρόσωπο, προσθέτοντας πως όταν κατέβηκε στην είσοδο της Ναυτικής Βάσης, είδε από τον παλιό δρόμο Λεμεσού τον Συνταγματάρχη Γεωργιάδη να φτάνει στο σημείο και «με αθώο ύφος μου είπε: κύριε Λοϊζίδη μα τι έγινε; Εγώ σήκωσα το δεξί μου χέρι και κινήθηκα απειλητικά προς το μέρος του για να τον κτυπήσω βρίζοντας τον, ενώ ο βοηθός Διευθυντής της Π.Υ Χαράλαμπος Χαραλάμπους με άρπαξε από πίσω» συστήνοντας του να ηρεμήσει.

Ο Ανδρέας Λοϊζίδης στην 20σέλιδη κατάθεση του σημείωσε πως «κάποιοι είπαν ή έγραψαν πως επιρρίπτουμε ευθύνες στον Αρχιλοχία Παπαδόπουλο και κάποιοι άλλοι παρουσίασαν τον Παπαδόπουλο και τους άλλους άνδρες της ΕΜΑΚ που έχασαν τη ζωή τους ουσιαστικά ως άπειρους ή μη επαρκώς εκπαιδευμένους. Από τις καταθέσεις μου είπα την άποψη μου την οποία διατηρώ, ότι ο Παπαδόπουλος εφάρμοσε εκείνο το πρωινό όλες τις επιχειρησιακές διαδικασίες όπως άλλωστε έκανε πάντοτε».

Πρόσθεσε πως «δεν γνωρίζω, ούτε νομίζω κανείς γνωρίζει τον ακριβή λόγο που ο Παπαδόπουλος πήρε την απόφαση να καλέσει τους άντρες του να πλησιάσουν από το σημείο που αρχικά τους τοποθέτησε. Είμαι σίγουρος όμως πως ό,τι έκανε δεν το έκανε λόγω άγνοιας ή απερισκεψίας, αλλά με βάση την μετρημένη και σοβαρή του σκέψη για να επιδιώξει και προσφέρει το καλύτερο που μπορούσε σε μια τραγική κατάσταση, που εξελισσόταν και απειλούσε δύο από τους ζωτικότερους χώρους της Κυπριακής Δημοκρατίας που απειλούντο λόγω της αδυναμίας αυτού του κράτους να χειριστεί με σοβαρότητα ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για πέραν των δύο χρόνων».

Στην δική μου την συνείδηση, κατέληξε ο κ. Λοϊζίδης «ο Παπαδόπουλος είναι ένας ήρωας με την πραγματική σημασία της λέξης, όπως και οι υπόλοιποι που έχασαν την ζωή τους. Το τι έγινε στις 11.7.2011 θα με συνοδεύει σε όλη μου τη ζωή ανεξαρτήτως της εξέλιξης της δίκης και το σημαντικότερο είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη ως φόρος τιμής σε αυτούς που έχασαν την ζωή τους».

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Παρασκευή 26 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα