ΚΙΣΑ: Επίθεση «κρανοφόρων» ή αποθράσυνση ακροδεξιών νεοναζί τύπου Breivik ?

21:05 8/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Η πρόσφατη επίθεση νεοναζί στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κρούει ξανά τον κώδωνα για τους κινδύνους που ελλοχεύει για ολόκληρη την κοινωνία η άνοδος ακροδεξιών και νεοναζιστικών ομάδων και οργανώσεων στην κυπριακή κοινωνία και πολιτική ζωή.

Εδώ και μερικά χρόνια παρατηρείται, κυρίως μεταξύ μερίδας της νεολαίας, η υιοθέτηση ρατσιστικών προτύπων και ακραίων εθνικιστικών συμπεριφορών, ιδιαίτερα μετά την επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Η κατάσταση αυτή ενισχύθηκε με δηλώσεις πολιτικών της αντιπολίτευσης όπως και

του Αρχιεπισκόπου, οι οποίοι επιχείρησαν με τη στήριξη των στοιχείων αυτών να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη χωρίς να υπολογίζουν τις σοβαρότατες επιπτώσεις για την κοινωνία.

Η κυβέρνηση, από την άλλη, με τη σύνδεση της δράσης κατά της αδήλωτης εργασίας και το κυνήγι των μεταναστών, άτυπων και μη, αντίθετα με τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, την αντιμετώπιση δηλαδή της ανεργίας, επέφερε την αύξηση του ρατσισμού, την ανοχή ως και την ενθάρρυνση των ρατσιστικών και νεοναζιστικών στοιχείων που παρουσιάζονταν ότι προασπίζονταν τα συμφέροντα των Κυπρίων. Η πολιτική αυτή δυστυχώς ενθαρρύνθηκε από τις ίδιες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες μαζί με τους επιθεωρητές εργασίας, μετατράπηκαν σε τμήμα του μηχανισμού δίωξης και καταστολής των μεταναστών.

Τέλος, οι διωκτικές αρχές έδειξαν αδυναμία και αναποφασιστικότητα να καταπολεμήσουν τα ρατσιστικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στα γνωστά γεγονότα της Λάρνακας, οι διωκτικές αρχές όχι μόνο δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν και να διώξουν όσους διέπραξαν σοβαρά ρατσιστικά εγκλήματα, αλλά αντίθετα ποινικοποίησαν τους αντιρατσιστές και τα θύματα της ρατσιστικής βίας.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι όλα τα πιο πάνω οδήγησαν στην απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα και στην αποθράσυνση των νεοναζιστών που βιώσαμε με τα περιστατικά στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Με την ευκαιρία του συγκεκριμένου περιστατικού, η ΚΙΣΑ καλεί:
 Την κυπριακή κοινωνία να συμπεριφερθεί με μηδενική ανέχεια απέναντι στην παρουσία και όποια δράση και συμπεριφορά των νεοναζιστών
 Την νεολαία και ιδιαίτερα τους φοιτητές να εργαστούν συστηματικά ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι νέες και νέοι σε θέματα αντιρατσισμού και μηδενικής ανοχής έναντι στις ρατσιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις και συμπεριφορές
 Το κυπριακό κράτος και την πολιτεία γενικότερα να στηρίξει αντί να ποινικοποιεί τις οργανώσεις και ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται κατά του ρατσισμού και υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών.
 Τις αρμόδιες αρχές να θέσουν στις προτεραιότητες τους την εξιχνίαση των ρατσιστικών εγκλημάτων και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων αυτής της συμπεριφοράς.
 Τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους εργαζόμενους και να εργαστούν για τη διαφώτιση των εργαζομένων ότι οι μετανάστες δεν ευθύνονται για την ανεργία και την οικονομική

Keywords
Τυχαία Θέματα