Κομισιόν: Η Ισπανία δεν ζήτησε ακόμη ενεργοποίηση του προγράμματος βοήθειας

16:32 8/8/2012 - Πηγή: OnlyCY
Η Ισπανία δεν έχει ακόμη υποβάλει επίσημο αίτημα ενεργοποίησης του προγράμματος έκτακτης βοήθειας της ΕΕ για ενίσχυση των τραπεζών της, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
“Η Επιτροπή μπορεί να επιβεβαιώσει ότι σε αυτό το σημείο δεν έχει λάβει αίτημα για ενεργοποίηση του προγράμματος βοήθειας έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Olivier Bailly, καθώς πηγές στη Μαδρίτη αναφέρουν ότι η ισπανική Κυβέρνηση θα ζητήσει βοήθεια νωρίτερα από ότι έχει προγραμματιστεί.

“Εργαζόμαστε

στο αίτημα χρηματοδότησης της Bankia”, πρόσθεσε.
Τα χρονοδιαγράμματα είναι ανοιχτά. Υπάρχει μια δόση δανείου ύψους 30 δισ. ευρώ και η πιθανότητα παραχώρησης της νωρίτερα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή του ισπανικού Υπουργείου Οικονομίας.

Επίσης αναφέρθηκε σε κρατική τράπεζα, που ιδρύθηκε το 2010 με τη συγχώνευση πολλών περιφερειακών ταμιευτηρίων, στο πλαίσιο μιας δαπανηρής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα που επλήγη από την οικονομική κρίση.

“Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό για την Bankia και για τις υπόλοιπες τράπεζες που έχουν κρατικοποιηθεί” – CatalunyaCaixa, Novagalicia και Banco de Valencia, πρόσθεσε η πηγή.

Η Κυβέρνηση της Ισπανίας έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει μετά τα αποτελέσματα τραπεζικού ελέγχου, που ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο, πόσα κεφάλαια χρειάζονται οι τέσσερις τράπεζες από την πρώτη δόση δανείου ύψους 30 δισ. ευρώ.
Η καθημερινή ισπανική εφημερίδα “El Pais”, επικαλούμενη πηγές του Υπουργείου Οικονομίας, ανέφερε την Τετάρτη ότι τα κεφάλαια διάσωσης για την Bankia βρίσκονταν στο τελικό στάδιο και θα πρέπει να μεταβιβαστούν στην τράπεζα μέσα στις επόμενες μέρες.

Τα χρήματα είναι προγραμματισμένο να μεταφερθούν μέσω ενός ισπανικού κυβερνητικού ταμείου αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.

Τον Μάιο του 2012, η Bankia ζήτησε από την ισπανική Κυβέρνηση σχέδιο διάσωσης της ύψους 23,5 δισ. ευρώ, το οποίο οδήγησε την Ισπανία να αναζητήσει κεφάλαια από τα ταμεία διάσωσης της ευρωζώνης για χρηματοδότηση του τραπεζικού της τομέα.

“Δεν υπήρξε αίτημα από την Τράπεζα της Ισπανίας για ενεργοποίηση της ρήτρας έκτακτης ανάγκης”, δήλωσε ο κ. Bailly από τις Βρυξέλλες.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα