Κομισιόν: Πρόταση για στενότερη συνεργασία των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης

17:44 17/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη σύσταση ενός ευρωπαικού δικτύου για τη σύγκριση των επιδόσεων των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης με βάση σχετικούς πίνακες συγκριτικής αξιολόγησης, την επισήμανση των βέλτιστων πρακτικών και την ενίσχυση της αμοιβαίας μάθησης, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαική Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο ρόλος των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης των κρατών μελών στην υποστήριξη των 26 εκατομμυρίων ανέργων της Ευρώπης να βρουν απασχόληση είναι καταλυτικός. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έκδοση απόφασης που θα επιτρέψει στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης

να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητά τους μέσω στενότερης συνεργασίας, για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Οπως τονίζει η Επιτροπή, η ύπαρξη αποτελεσματικών δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης είναι πολύ σημαντική για τα κράτη μέλη προκειμένου να εφαρμόσουν στην πράξη τις πολιτικές απασχόλησης, όπως η εγγύηση για τη νεολαία. Για παράδειγμα, οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης βρίσκονται στη σωστή θέση για να συμβουλεύουν προσωπικά όσους αναζητούν εργασία σχετικά με ευκαιρίες κατάρτισης, μαθητείας, άσκησης και περαιτέρω εκπαίδευσης, προσαρμοσμένες στην περίπτωσή τους και στις ανάγκες των εργοδοτών.

Επιπλέον, οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη διασφάλιση καλύτερης αντιστοίχισης μεταξύ όσων αναζητούν εργασία και διαθέτουν ειδικές δεξιότητες και των εργοδοτών που αναζητούν τις συγκεκριμένες δεξιότητες. Μάλιστα η Επιτροπή επισημαίνει ότι παρά το ρεκόρ ανεργίας που υπάρχει στην Ευρώπη, 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξακολουθούν να παραμένουν κενές.

Το προτεινόμενο δίκτυο θα παρέχει επίσης στήριξη στα κράτη μέλη για την εφαρμογή στην πράξη των πολιτικών απασχόλησης. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η υλοποίηση της εγγύησης για τη νεολαία, που συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, με την οποία καλούνται τα κράτη μέλη να εγγυώνται στους νέους ότι, εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που θα καταστούν άνεργοι ή θα εγκαταλείψουν το σχολείο, θα τους προσφέρεται μια θέση εργασίας, περαιτέρω κατάρτιση, μαθητεία ή άσκηση.

Θα παρέχει στα κράτη μέλη την κατάλληλη στήριξη για να εφαρμόσουν τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης που εξέδωσε το Συμβούλιο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Η προτεινόμενη απόφαση θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς έγκριση, και θα πρέπει να εφαρμοστεί από το 2014. Τα κράτη μέλη θα ορίσουν από τα ανώτερα διοικητικά στελέχη της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος το οποίο θα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του δικτύου των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης. Η Επιτροπή θα διορίσει επίσης ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα