Κομισιόν: Σύσταση ομάδας υψηλού επιπέδου για την αριστεία στη διδασκαλία

15:04 18/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση ομάδας υψηλού επιπέδου για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ΕΕ, στην οποία θα προεδρεύει η πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας Mary McAleese, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ομάδα υψηλού επιπέδου, στο πλαίσιο τριετούς εκτενούς έρευνας  θα εντοπίσει βέλτιστες πρακτικές και δημιουργικές λύσεις και θα διατυπώσει συστάσεις προς τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τα πανεπιστήμια και τα κολέγια. Θα υποβάλει την πρώτη της έκθεση το 2013 και η θητεία της είναι έως το 2015.

Όπως

ανέφερε ο Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεότητας, Ανδρούλλα Βασιλείου, η Κομισιόν με τη βοήθεια της ομάδας υψηλού επιπέδου, θέλει να εξασφαλίσει ότι κάθε φοιτητής, ανεξάρτητα με το πού ζει ή σπουδάζει στην Ευρώπη, θα επωφεληθεί από την αριστεία στη διδασκαλία. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την καινοτομία, την απασχόληση και την ανάπτυξη, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η αριστεία στη διδασκαλία αποτελεί επίσης θεμελιώδη προϋπόθεση για τον εντοπισμό και την υποστήριξη βιώσιμων λύσεων για την έξοδο από τη σημερινή κρίση.

Από την πλευρά της η κ. McAleese αφού επισήμανε ότι είναι μεγάλη τιμή για την ίδια να προεδρεύει αυτής της ομάδας, πρόσθεσε ότι νοιάζεται για την Ευρώπη και τη νεολαία της, η οποία έχει πληγεί τόσο σκληρά από την κρίση. «Η ομάδα μας θα εξετάσει τρόπους προώθησης της αριστείας στη διδασκαλία στα πανεπιστήμιά μας, έτσι ώστε οι νέοι μας να λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και να έχουν τις κατά το δυνατόν καλύτερες προοπτικές απασχόλησης», κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, η ομάδα θα διαβουλευτεί με εμπειρογνώμονες από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, όπως επίσης και με φοιτητές και καθηγητές.

Η σύσταση αυτής της ομάδας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα κράτη μέλη.

Οπως επισημαίνει η Επιτροπή η διαδικασία της Μπολόνια έκανε ευκολότερη τη φοίτηση στο εξωτερικό και την αναγνώριση των τυπικών προσόντων σε όλη την Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό πολυδιάστατο σύστημα κατάταξης των πανεπιστημίων, που θα δημοσιευτεί για πρώτη φορά το 2013, θα διευκολύνει επίσης τη σύγκριση μεταξύ πανεπιστημίων, έτσι ώστε να μπορούν οι σπουδαστές να κάνουν πιο τεκμηριωμένες επιλογές για τον τόπο φοίτησης. Θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στην Επιτροπή να παρακολουθεί την πρόοδο των πανεπιστημίων σε ένα φάσμα διαφορετικών τομέων, που θα αποτελεί τη βάση για τη νέα κατάταξη: ποιότητα διδασκαλίας και μάθησης, έρευνα, μεταφορά γνώσης, στρατηγικές διεθνούς απήχησης και ρόλος των πανεπιστημίων στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Η ευρωπαϊκή ατζέντα για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία εγκρίθηκε από τους Υπουργούς στο Συμβούλιο Εκπαίδευσης στις 28-29 Νοεμβρίου 2011, εντοπίζει τομείς προτεραιότητας στους οποίους οι χώρες της ΕΕ πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να επιτύχουν τους κοινούς στόχους και περιγράφει τρό

Keywords
Τυχαία Θέματα