Κυπριακό και οικονομία συζήτησαν Χριστόφιας-Ολάντ

15:44 26/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Γαλλία επιθυμεί να επανέλθουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε

ότι μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας υπάρχει σύμπτωση απόψεων για τα προβλήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη και ευρύτερα στην ΕΕ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τον Πρόεδρο Χριστόφια υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Γαλλίας, και στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι είχαν συνάντηση διάρκειας περίπου μιας ώρας στην οποία παρέστησαν από κυπριακής πλευράς ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Χριστοφίδης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι Μάριος Λυσιώτης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Πρόεδρος Ολάντ ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης κυπριακών αρχαιοτήτων που θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα στο Λούβρο.

Πρώτο θέμα που τέθηκε, είπε ο κ. Ολάντ είναι οι συζητήσεις που συνεχίζονται μεταξύ Κύπρου και τρόικας όσον αφορά μια συμφωνία στα δημοσιονομικά θέματα.

“Είπα στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι φυσικά η Γαλλία στηρίζει την εξεύρεση μιας λύσης έτσι ώστε η Κύπρος να μπορέσει να ξεπεράσει τις τραπεζικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα και να επανέλθει γρήγορα στην ανάπτυξη”, σημείωσε.

Δεύτερο πολύ σημαντικό θέμα που συζητήσαμε, συνέχισε ο Γάλλος Πρόεδρος, είναι η Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ.

“Το επόμενο Συμβούλιο, αυτό του Νοεμβρίου, θα πρέπει να συζητήσει τα πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την οικονομία και φυσικά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Πιστεύουμε ότι μια λύση που θα επιτρέψει στην ΕΕ να επαναχρηματοδοτήσει αυτό τον τομέα, να διασφαλίσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα διαρθρωτικά ταμεία, τα οποία θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική”, τόνισε.

Το τρίτο πολύ σημαντικό θέμα που συζητήσαμε, είπε ο κ. Ολάντ, είναι το πάγωμα των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Επανέλαβα στον Πρόεδρο Χριστόφια, είπε, ότι επιθυμούμε να επανέλθουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Ολάντ επανέλαβε στον Πρόεδρο Χριστόφια τα φιλικά αισθήματα της Γαλλίας και την επιθυμία να συσφιχθούν οι πολύ καλές πολιτισμικές, οικονομικές και άλλες σχέσεις που ήδη υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

“Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολύ καλές και ευνοϊκές προοπτικές όσον αφορά το φυσικό αέριο στην Κύπρο. Σε ένα πνεύμα διαφάνειας και ανταγωνισμού, οι γαλλικές εταιρίες έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους και ελπίζουμε τα αποτελέσματα να είναι καλά και να υπάρχουν ακόμη καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας”, πρόσθεσε.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευ

Keywords
Τυχαία Θέματα