Λιλλήκας: Επιζήμια για την Κύπρο η πολιτική των βρετανικών βάσεων

13:42 8/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αντίθετη προς τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και υποστηρικτική των τουρκικών στόχων είναι η βρετανική πολιτική, δήλωσε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.

“Στο πλαίσιο μιας εθνικά αξιοπρεπούς και διεκδικητικής πολιτικής”, είπε ο κ. Λιλλήκας σε δηλώσεις του σήμερα από τα κεντρικά γραφεία του εκλογικού του επιτελείου, στη Λευκωσία, “θα πρέπει να ανοίξουμε το κεφάλαιο των Βρετανικών Βάσεων” και “να δημιουργήσουμε κίνητρο στους Βρετανούς για να εγκαταλείψουν την εχθρική τους πολιτική έναντι της Κύπρου”.

Ο

κ. Λιλλήκας χαρακτήρισε ως “επιζήμια την πολιτική Χριστόφια και Αναστασιάδη για τις Βάσεις και το φυσικό αέριο”, δηλώνοντας ότι “η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ουδεμία σχέση έχει με το Κυπριακό”.

“Με τις χθεσινές του δηλώσεις, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Χέιγκ”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “επιβεβαίωσε, για μίαν ακόμα φορά, πως η βρετανική πολιτική στο Κυπριακό παραμένει σταθερά στον αντίποδα των κυπριακών συμφερόντων”.

“Η αναφορά για `λύση από τους Κυπρίους για τους  Κυπρίους`, δεν είναι τόσο ουδέτερη όσο ακούγεται”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, διευκρινίζοντας πως, “στην πραγματικότητα, προσφέρει άλλοθι στην τουρκική κατοχή και στην τουρκική αδιαλλαξία”.

“Δεν μπορεί να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού χωρίς την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και χωρίς την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας”, είπε ο κ. Λιλλήκας.

“Και αυτά”, πρόσθεσε, “είναι αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, η οποία με την εισβολή δημιούργησε το πρόβλημα και με την αδιαλλαξία της το συντηρεί”.

“Δυστυχώς, οι Βρετανοί αξιοποιούν έξυπνα την λανθασμένη και επιζήμια θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και “είναι καιρός να επαναφέρουμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της ως κατοχικής δύναμης και να απαιτήσουμε από τη Βρετανία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της ως εγγυήτρια δύναμη”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας.

“Επιζήμια”, συνέχισε, “είναι επίσης και η διασύνδεση των υδρογονανθράκων μας με τη λύση του Κυπριακού” και, “δυστυχώς αυτήν τη διασύνδεση κάνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ο κ. Αναστασιάδης”.

Οπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, “η λύση του Κυπριακού είναι ζήτημα που αφορά το τερματισμό ξένης στρατιωτικής κατοχής” και, “αν δεν προσέξουμε σύντομα το Κυπριακό θα μετατραπεί σε διακοινοτική διαφορά κατανομής των εσόδων από το φυσικό αέριο”.

“Με απογοήτευση σημειώνω”, είπε, “την εκκωφαντική σιωπή του κ. Αναστασιάδη για το ζήτημα των Βρετανικών Βάσεων, που είναι αποικιακό κατάλοιπο και η χρήση τους υποσκάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα”.

“Την ίδια σιωπή”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “τήρησε τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και η Κυβέρνηση και, στην πρόσφατη προκλητική δήλωση πολιτικής των Βρετανών για δήθεν `δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Άγγλων που ζουν στις Βάσεις`, μια πολιτική που στοχεύει στη μετατροπή των στρατιωτικών Βάσεων σε αποικία όπως

Keywords
Τυχαία Θέματα