Λιλλήκας:Ξεκίνησε η προετοιμασία για εκμετάλλευση της οικονομικής μας εξάρτησης με επιβολή λύσης στο Κυπριακό

13:18 11/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Γραπτή δήλωση του προέδρου της Συμμαχίας των Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα

Για ακόμα μια φορά ο Τούρκος Πρόεδρος με προκλητικότητα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την εκμετάλλευση και αξιοποίηση των Υδρογονονθράκων μας. Επιμένει με απαράδεκτο τρόπο να διασυνδέει την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου με τη λύση του Κυπριακού σε μια προσπάθεια να μετατραπεί σε χωροφύλακα της Ανατολικής Μεσογείου.

Απέναντι σε αυτή την τουρκική προκλητική συμπεριφορά η κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει

να επιδείξει αποφασιστικότητα στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Και η αποφασιστικότητα αυτή δεν μπορεί να εξαντλείται σε απαντητικές δηλώσεις και σε ρητορικό λόγο. Σε μια περίοδο που γνωστοί κύκλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρούν ξεπάγωμα τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει ναδηλώσει ξεκάθαρα και να ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους πως ενόσω η Τουρκία συνεχίζει την αδιάλλακτη και προκλητική της συμπεριφορά δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα κανενός κεφαλαίου. Μόνο όταν η Τουρκία έχει πολιτικό κόστος για την πολιτική της απέναντι στην Κύπρο θα αναθεωρήσει τη στάση της.

Δυστυχώς οι τοποθετήσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου κ. Κασουλίδη, μετά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Κέρι, μας προκαλούν ακόμα πιο έντονη ανησυχία, αφού ενώ δηλώνει πως ενώ ο κ. Κέρι δεν διασύνδεσε το Φυσικό Αέριο με το Κυπριακό, ο ίδιος δήλωσε πως το Φυσικό Αέριο πρέπει να είναι μέρος της λύσης του Κυπριακού. Αυτή η άμεση διασύνδεση του Φυσικού Αερίου με τη λύση του Κυπριακού μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην Κύπρο, γιατί:
Πρώτον, ουσιαστικά αναγνωρίζει λόγο και ρόλο της Τουρκίας στο ζήτημα του κυπριακού Φυσικού Αερίου.
Δεύτερον, με δεδομένες τις τοποθετήσεις της Τουρκίας, το ελάχιστο που θα απαιτήσει θα είναι ίσος καταμερισμός εσόδων με το ψευδοκράτος.
Και τρίτον, τη δέσμευση της Κύπρου να μεταφέρει το Φυσικό Αέριο με αγωγό μέσω της Τουρκίας, καθιστώντας μας έτσι , απόλυτα εξαρτώμενους στην αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου από την καλή θέληση και διάθεση της Άγκυρας.
Συνδυάζοντας αυτές τις εξελίξεις με τις δηλώσεις του κ. Ντάουνερ για επαφές με διάφορους κύκλους, που δεν κατονομάζει, στην Κύπρο που επιθυμούν λύση του Κυπριακού, αλλά και η αναφορά του σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθίσταται σαφές ότι παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ξεκίνησε η προετοιμασία για εκμετάλλευση της οικονομικής μας εξάρτησης και την επιβολή λύσης του Κυπριακού στα μέτρα της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα