Λουκαΐδης:Ο κ. Αναστασιάδης επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να δικαιολογήσει την αθέτηση σειράς δεσμεύσεων απέναντι στον Κυπριακό Λαό

13:01 13/7/2013 - Πηγή: OnlyCY


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επίτεινε με τη συνέντευξη που παρέθεσε χθες την ανησυχία του λαού για την οικονομική κρίση, απέτυχε να πείσει για την αθέτηση σειράς δεσμεύσεων, απέτυχε να δικαιολογήσει τη στάση του στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου, ενώ αναφέρθηκε σε άμβλυνση της ανεργίας, όταν αυτή καλπάζει, ανέφερε σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ

Γιώργος Λουκαϊδης.

Σε δήλωση του το Σάββατο, ο κ. Λουκαϊδης αφού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την ανάληψη των καθηκόντων του, καλέστηκε να διαχειριστεί μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στην κυπριακή οικονομία, την οποία, όμως, γνώριζε πολύ καλά και που καθ’ υπερβολή, την παρουσίαζε ως καμένη γη, πρόσθεσε ότι παρ’ όλα αυτά δεσμεύτηκε προς τον κυπριακό λαό ότι θα έφερνε την «άνοιξη» στην κυπριακή οικονομία αξιοποιώντας συμμαχίες και φιλίες στον ευρωπαϊκό χώρο, με σκληρή διαπραγμάτευση με την Τρόικα και μέσα από διάφορες άλλες πρωτοβουλίες και έτοιμες λύσεις που διέθετε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είπε στη συνέχεια ότι μετά τα Eurogroup της 15ης και 25ης Μαρτίου, η οικονομία να συνεχίζει την κατρακύλα στο άγνωστο, έχοντας εισέλθει σ’ ένα φαύλο κύκλο βαθιάς ύφεσης, πρόσθεσε ότι, το πρώτο που έχουμε να επισημάνουμε είναι ότι η συνέντευξη του Πρόεδρου έχει επιτείνει την ανησυχία του λαού, αφού ο κ. Αναστασιάδης δεν παρουσιάστηκε με σχέδιο και όραμα που να βγάζει την οικονομία από την κρίση και να δημιουργεί ελπίδα και προοπτική.

«Αντιθέτως με τα όσα λέχθηκαν ή δεν λέχθηκαν, επαναβεβαιώθηκε ότι το μόνο σχέδιο που υπάρχει είναι η εφαρμογή του μνημονίου, του οποίου την ιδιοκτησία θα συνεχίσουν να έχουν οι Τροϊκανοί», είπε ο κ. Λουκαϊδης.

Ο κ. Λουκαϊδης παρατήρησε επίσης ότι «ο κ. Αναστασιάδης επιχείρησε, αλλά ανεπιτυχώς, να δικαιολογήσει την αθέτηση σειράς δεσμεύσεων που ανέλαβε απέναντι στον κυπριακό λαό και μάλιστα απεκάλυψε ότι μετά που τέθηκε από τους Τροϊκανούς η θέση για bail-in, είναι ο ίδιος που εισηγήθηκε στο Eurogroup τις ιδιωτικοποιήσεις των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, την αύξηση του εταιρικού φόρου, όπως και άλλα τα οποία στο παρελθόν απέρριπτε ως καταστροφικά για την οικονομία».

Κατά τον κ. Λουκαϊδη, «καθόλου πειστική ήταν η προσπάθεια του κ. Αναστασιάδη να δικαιολογήσει τη στάση που τήρησε στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου, αφού υπέπεσε σε σειρά αντιφάσεων». Ο κ. Λουκαίδης συνέχισε λέγοντας ότι ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η πλευρά μας βρέθηκε προς εκπλήξεως, την επόμενη στιγμή επιχείρησε να διαψεύσει τη μη ύπαρξη σωστής προετοιμασίας.

Περαιτέρω υπενθύμισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι η Κυβέρνηση του που είχε στείλει νομοσχέδιο στη νομική υπηρεσία για κούρεμα καταθέσεων πριν το Eurogroup της 15ης Μαρτίου, για το οποίο ο ίδιος διέταξε και έρευνα, της οποίας τα αποτελέσματα ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε ακόμα πως οι «κ. Σαρρής και Πατσαλίδης δήλωσαν δημόσια ότι το θέμα του bail-in τέθηκε για πρώτη φορά στο Eurogroup της 5ης Μαρτίου, δέκα μέρες πριν το επίμαχο Eurogroup» και διερωτήθηκε εάν είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην γνώριζε την απαίτηση των Tροϊκάνων για bail-in;
“Ακόμη, ο Όλι Ρεν, η ΕΚΤ και η Ε. Επιτροπή, γραπτώς και με πολλή σαφήνεια, έχουν δηλώσει ότι η εφάπαξ συνεισφορά επί των καταθέσεων ήταν εισήγηση των Κυπριακών Αρχών”, πρόσθεσε.

Ο κ. Λουκαϊδης παρατήρησε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για άμβλυνση της ανεργίας, όταν δυστυχώς αυτή καλπάζει ανεξέλεγκτα, ανεξαρτήτως αν ορισμένα από τα μέτρα που η Κυβέρνηση εφαρμόζει κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Καταλήγοντας, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι «όλοι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη δημιουργία των προϋποθέσεων για ανάκαμψη της Οικονομίας και για επαναφορά της ανάπτυξης και ότι υπό τα παρόντα δεδομένα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ληφθούν οι επώδυνες αλλά αναγκαίες αποφάσεις που θα μας οδηγούν σε απαλλαγή από το μνημονιακό ζυγό».

Keywords
Τυχαία Θέματα