Μαρκουλλή: Ενδέχεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες κατά την προεδρία

20:12 22/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υπάρχει δυνατότητα οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, αναχωρώντας το απόγευμα για το Λουξεμβούργο.

Η θέση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν θα συγκληθεί διεθνής διάσκεψη, δεν εξέπληξε την πλευρά μας η οποία ανέμενε την εξέλιξη αυτή, ανέφερε η Υπουργός.

«Η Κυβέρνηση δεν είχε καμία αμφιβολία ότι δεν θα μπορούσαμε να

πάμε σε διεθνή διάσκεψη», είπε η Υπουργός Εξωτερικών, επεξηγώντας ότι: «Ο λόγος είναι ότι Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο τελευταίο του ψήφισμα, το Δεκέμβριο, ήταν ξεκάθαρο, ότι για να πάμε σε διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία στα εσωτερικά θέματα. Όπως γνωρίζετε, όχι μόνο δεν υπάρχει συμφωνία αλλά υπάρχει και μια σοβαρή οπισθοδρόμηση στα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν την εσωτερική πτυχή».

«Δεν ήταν έκπληξη για μας η θέση του Γενικού Γραμματέα και την καλωσορίζουμε», είπε η Υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας τα όσα διαμείφθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία του Μπαν Γκι-μουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, στους οποίους εξέφρασε τη θέση ότι δεν θα συγκληθεί διεθνής διάσκεψη, λόγω της μη επίτευξης προόδου στο Κυπριακό.

«Θα ήταν αδιανόητο ο Γενικός Γραμματέας να καλέσει διεθνή διάσκεψη, τη στιγμή που δεν έχουν πληρωθεί σημαντικοί όροι που έχουν τεθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Πώς θα πρέπει να προχωρήσει τώρα ο ΓΓ, θα πρέπει να περιμένουμε», συμπλήρωσε η κ. Μαρκουλή.

Η ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα, έπειτα από το τηλεφώνημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Είχε ήδη την πρώτη επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τηλεφωνικώς, θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις του κ. Ντάουνερ με μέλη του Συμβουλίου ασφαλείας και με άλλους στη Νέα Υόρκη. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και ο ΓΓ θα αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει”, είπε η κ. Μαρκουλή.

Φαίνεται, συνέχισε, ότι ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί ο ΓΓ, θα είναι η συνέχιση των συνομιλιών, νοουμένου ότι και μετά τη Λισαβώνα ο Πρόεδρος ή ο Αρχηγός μιας χώρας δεν έχει πολύ ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει αυτό, ότι θα μπορούσε και θα επιθυμούσε να συνεχιστούν οι συνομιλίες κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας”, πρόσθεσε η Υπουργός Εξωτερικών.

Η κ. Μαρκουλή μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο, όπου αύριο συνέρχεται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ με αντικείμενο διεθνή θέματα, όπως το ζήτημα της Συρίας, το Μεσανατολικό, το Ιράν και άλλα θέματα τα οποία αποκτούν ιδιαίτερη σημασία έπειτα και από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία, την πρωτοβουλία και το σχέδιο του Κόφι Ανάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα