Μαυρογιάννης: Υπάρχει ανάγκη για αληθινή οικονομική και νομισματική ένωση

12:22 15/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υπάρχει ανάγκη για αληθινή οικονομική και νομισματική ένωση στην ΕΕ, η οποία θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση, οικονομική ένωση και πολιτική ένωση που να βασίζεται στη δημοκρατική νομιμότητα και λογοδοσία, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σε ομιλία του στην 48η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012,

ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως «στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι η τήρηση του αυστηρού χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επίτευξη συμφωνίας για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό μέχρι το τέλος του 2012 καθώς και η διασφάλιση της ποιότητας της νομοθεσίας, αφού τα θέματα είναι πολύπλοκα και πολύ σημαντικά».

Ο κ. Μαυρογιάννης διαβεβαίωσε πως η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί με στόχο την έγκαιρη υιοθέτηση του Προϋπολογισμού για το 2013, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής εξυγίανσης και του κατάλληλου καταμερισμού των πόρων σε πολιτικές, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και σε θέσεις εργασίας. Ο πρώτος τρίλογος έχει προγραμματιστεί για 17 Οκτωβρίου.

Ο Υφυπουργός ανέφερε πως «παρόλες τις αβεβαιότητες που συνδέονται με την τρέχουσα κρίση, ένα πράγμα είναι πλέον σαφέστερο από ποτέ: η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο εάν οι πολίτες της συμμετέχουν».

Είπε πως ο αναβαθμισμένος ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην Ενωμένη Ευρώπη, όπως διαμορφώνεται μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, συνεπάγεται αυξημένη διακοινοβουλευτική συνεργασία η οποία επιτρέπει την τακτική ανταλλαγή πληροφοριών, βέλτιστων πρακτικών και απόψεων για θέματα της ΕΕ μεταξύ των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων την οποία, ως Προεδρία, χαιρετίζουμε και ενθαρρύνουμε. Η COSAC σε αυτό έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει ως πεδίο ανταλλαγής απόψεων σε θέματα πολιτικής της ΕΕ, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως «είναι απαραίτητο, στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, να διασφαλιστεί η στενή συμμετοχή τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και των εθνικών κοινοβουλίων, στα πλαίσια πάντα της Κοινοτικής Μεθόδου».

«Πράγματι, προχωρώντας προς πιο ενοποιημένες οικονομικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές, ισχυροί μηχανισμοί απαιτούνται για νομιμοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται, και εξασφάλιση της απαραίτητης δημοκρατικής λογοδοσίας και πολιτικής συμμετοχής», πρόσθεσε.

Είπε πως η Κύπρος ανέλαβε την Προεδρία σε μια ιστορικά κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της Ευρώπης, λόγω της κρίσης στην Ευρωζώνη που έχει οδηγήσει στην αμφισβήτηση ολόκληρου του θεσμικού ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Για αυτό ακριβώς το λόγο και σε ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες, έχουμε δεσμευτεί να εργαστούμε μέχρι το τέλος του εξαμήνου προς μια Καλύτερη Ευρώπη, μια Ένωση πιο κοντά στους πολίτες της και στον κ

Keywords
Τυχαία Θέματα