Πιο αποφασιστικά βήματα ζητά από την Κυβέρνηση το ΕΥΡΩΚΟ

11:22 15/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Tο Ευρωπαϊκό Κόμμα καλεί την Κυβέρνηση να επιδείξει την ανάλογη αποφασιστικότητα έναντι των τουρκικών απειλών για το φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι τα συνήθη διαβήματα και οι διαμαρτυρίες δεν αρκούν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η τουρκική προκλητικότητα και ασυδοσία και να γίνουν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες, έτσι ώστε να επηρεαστεί ουσιαστικά η διαδικασία διαπραγμάτευσης Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΕΥΡΩΚΟ εισηγείται

ακόμη να απαιτηθεί και πάγωμα των ενταξιακών διαδικασιών.

Καλεί επίσης την Κυβέρνηση να καταγγείλει την Τουρκία στον ΟΗΕ, με εξέταση του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και καταγραφή όλων των περιπτώσεων παραβίασης διεθνών συνθηκών από την Άγκυρα.

Αναφέρει παράλληλα ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν αμέσως επαφές με γειτονικές χώρες, που επηρεάζονται από τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας και να προσεγγιστούν οι εμπλεκόμενες εταιρίες εναντίον των οποίων εξαπολύονται απειλές, και οι οποίες να κληθούν να ενημερώσουν τις κυβερνήσεις των χωρών απ’ όπου προέρχονται, με απώτερο στόχο την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία.

Το ΕΥΡΩΚΟ ζητά ακόμη να αποσυρθούν από τον Πρόεδρο Χριστόφια οι δηλώσεις του περί συνεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της Κύπρου με τους Τουρκοκύπριους και να γίνουν ενέργειες, έτσι ώστε η τουρκοκυπριακή κοινότητα να κατανοήσει ότι η τακτική της Τουρκίας πλήττει καίρια και τους ίδιους.

Καλεί ακόμη την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει «την απαθή και χλιαρή στάση» της έναντι των τουρκικών απειλών και να αποδοθεί σε μια διπλωματική αντεπίθεση, στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία μάλιστα είναι κατοχυρωμένα από το διεθνές δίκαιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα