Με -30% άνοιξαν οι μετοχές της Εθνικής και της Eurobank, λόγω ανησυχιών αραίωσης

11:10 8/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Βουτιά 30% κατέγραφαν οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της θυγατρικής της Eurobank την Δευτέρα, λόγω φόβων για ενδεχόμενη κρατικοποίησή τους. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε 16,7%. Το συνολικό ποσό που χρειάζονται οι τράπεζες για την ενίσχυση των κεφαλαίων τους μετά τις ζημίες που έχουν εγγράψει από το κούρεμα

του χρέους και τα επισφαλή δάνεια ανέρχεται στα 15,6 δις ευρώ.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε την Κυριακή ότι οι δύο τράπεζες ενημέρωσαν την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτείται για να παραμείνουν ιδιωτικές στο πλαίσιο του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησής τους, που σημαίνει ότι θα περιέλθουν στον πλήρη έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

“Η παραδοχή τους ότι μάλλον δεν θα αντλήσουν το απαιτούμενο 10% των κεφαλαιακών τους αναγκών από τους ιδιώτες επενδυτές είναι αρκετά αρνητική εξέλιξη καθώς οι μέτοχοί τους ίσως γίνουν ιδιοκτήτες μιας κρατικοποιημένης τράπεζας”, είπε η Μαρία Κανελλοπούλου, αναλυτής στην Euroxx Χρηματιστηριακή.

Βάσει του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, το ΤΧΣ θα διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που χρειάζονται με αντάλλαγμα νέες μετοχές και μετατρέψιμα ομόλογα CoCos.

“Η αντίδραση της αγοράς αντανακλά τις ανησυχίες για αραίωση (dilution) των μετοχών και την αβεβαιότητα για το τι επιφυλάσσει το μέλλον και για τις δύο τράπεζες”, σχολίασε ο Θεόδωρος Κρίντας, επικεφαλής διαχείρισης κεφαλαίων στην Attica Bank.

Το κλίμα επιβάρυνε και η αναστολή του σχεδίου συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων, που θα δημιουργούσε τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα