Με κατάθεση του Π. Καρεκλά συνεχίστηκε η δίκη για την έκρηξη στο Μαρί

18:03 29/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

O τέως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας Πέτρος Καρεκλάς κατέθεσε σήμερα ως ο 13ος μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδρίασε στη Λάρνακα για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Ο μάρτυρας ανέγνωσε ενώπιον του Δικαστηρίου την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία στις 19/7/2011 στην οποία ανέφερε ότι το θέμα του φορτίου του πλοίου Monchegorsk το χειρίζονταν οι Υπουργοί

Εξωτερικών και Άμυνας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε ακόμα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΜ στις 29/1/2009 και στην πρώτη ουσιαστική εμπλοκή του με το θέμα που έγινε όταν συμμετείχε στη σύσκεψη της 12/2/2009 όταν ανακοινώθηκε από τον τέως ΥΠΑΜ ότι είχε ληφθεί πολιτική απόφαση για κατάσχεση του φορτίου, φύλαξη του από την Εθνική Φρουρά και ζήτησε από όλους τους παρευρισκόμενους «εχεμύθεια, εμπιστευτικότητα και μυστικότητα».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε αναλάβει τότε το θέμα της δαπάνης για την εκφόρτωση του φορτίου και μεταφορά του στη ναυτική βάση στο Μαρί, ενώ «είχαμε συμφωνήσει με τον ΥΠΑΜ πως θα έπρεπε να ζητήσουμε γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα για λήψη τελικής απόφασης για το θέμα του φορτίου». Ο κ. Καρεκλάς αναφέρθηκε επίσης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών στις 6/8/2009 όπου τόνισε την ανάγκη «να ξεφορτωθούμε το υλικό» και εισηγήθηκε την εκποίηση του φορτίου και τα χρήματα να κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για την περίπτωση που οι εμπλεκόμενες χώρες ήγειραν οικονομικές αξιώσεις.

Πρόσθεσε πως είχε «ξεκαθαρίσει πως το θέμα ήταν άκρως πολιτικό και δεν θα έπρεπε να γίνουν οποιεσδήποτε ενέργειες αλλά να επανεξεταστεί το Νοέμβριο του 2009, ενώ είχα εισηγηθεί να συζητηθεί το θέμα για λήψη τελικής απόφασης στο ανώτατο δυνατό επίπεδο ακόμα και άτυπα στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Ανέφερε ακόμα ότι από τις 25/5/2010 που μετακινήθηκε στη νέα του θέση ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή με το θέμα του φορτίου ενώ έκανε ειδική αναφορά στα «πολλαπλά προβλήματα που αντιμετώπιζε το ΥΠΑΜ από τις περικοπές στους προϋπολογισμούς του και τον περιορισμό των κονδυλίων του».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κατηγορούσας Αρχής, είπε ότι μέχρι την ημέρα που έφυγε από το ΥΠΑΜ δεν πήρε στα χέρια του πρακτικά της σύσκεψης της 6/8/2009 που έγινε στο ΥΠΕΞ. Ανέφερε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Γενικός Εισαγγελέας είχε αναφέρει ότι το θέμα θα μπορούσε να ξανασυζητηθεί στα μέσα Οκτωβρίου.

Ακολούθησε η αντεξέταση του μάρτυρα από τον Γιώργο Γεωργίου, συνήγορο υπεράσπισης  του Μάρκου Κυπριανού και του Σάββα Αργυρού,  ο οποίος ζήτησε να μάθει ποια προτεραιότητα έδινε το ΓΕΕΦ στα θέματα του φορτίου στην επιστολή του προς το ΥΠΑΜ στις 28/5/2009. Ο μάρτυρας απάντησε πως πρώτη προτεραιότητα ήταν η φύλαξη του φορτίου, δεύτερη ήταν ο κίνδυνος αλλοίωσης του υλικού που ήταν στοιβαγμένο έξω από τα εμπορευματοκιβώτια και τρίτη η επικινδυνότητα της πυρίτιδας.

Σε άλλη ερώτηση, ο μάρτυρας απ

Keywords
Τυχαία Θέματα