Με τον Υφυπουργό των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον συναντήθηκε η Μαρκουλλή

07:42 27/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε πολύ θερμό και φιλικό κλίμα διεξήχθη χθες στη Νέα Υόρκη συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών, Ερατούς Κοζάκου – Μαρκουλλή, με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον.

Η συζήτηση διήρκεσε 30 λεπτά και κάλυψε κυρίως το Κυπριακό, αλλά και τα ενεργειακά, τη Συρία, τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και ζητήματα της προεδρίας της Ε.Ε.

«Ζήτησα και από τον κ. Γκόρντον και την αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, ώστε να

πειστεί η Τουρκία για τα οφέλη που θα έχει από τη λύση του Κυπριακού και από μία επανενωμένη Κύπρο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Μαρκουλλή, η οποία είπε στον Αμερικανό συνομιλητή της πως εύχεται να μπορούσε η Κύπρος να τα εξηγήσει απευθείας στην Άγκυρα.

«Ωστόσο, δεν υπάρχει αυτό το κανάλι επικοινωνίας και ζητούμε από τις ΗΠΑ που μπορούν να επηρεάσουν, να εξηγήσουν αυτή την κατάσταση από την οποία όλοι μπορούν να ωφεληθούν από μία επανενωμένη Κύπρο. Και για το Κυπριακό και τις σχέσεις μας με την Τουρκία και το θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή», δήλωσε η κ. Μαρκουλλή.

Όπως ανέφερε, η Τουρκία είναι σημαντικός παράγοντας στην περιοχή σαν διάδρομος διέλευσης αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων και θα μπορούσε σίγουρα να είναι μία από τις επιλογές μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και άλλες περιοχές.

«Ολα αυτά μπορούν οι ΗΠΑ να εξηγήσουν στην Τουρκία και να βοηθήσουν στην αλλαγή νοοτροπία από μέρους της. Γιατί όπως φαίνεται η Αγκυρα έχει σκληρύνει τη στάση της, ιδιαίτερα μετά το ρόλο που αυτή τη στιγμή διαδραματίζει στη Μέση Ανατολή».

Η Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως σε σχέση με το θέμα των υδρογονανθράκων, «ο κ. Γκόρντον επανέλαβε τη γνωστή θέση των ΗΠΑ, η οποία έχει λεχθεί σε όλα τα επίπεδα, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη συνεργασία που έχουμε με τη Noble Energy, η οποία είναι μία σημαντική σχέση».

Αναφορικά με την Συρία, η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε την ανησυχία της Κυβέρνησης για την κατάσταση στην περιοχή και την πλήρη υποστήριξη στο ρόλο του νέου ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λαχτάρ Μπραχίμι.

«Η Κύπρος ενδιαφέρεται για μια πολιτική λύση στο πρόβλημα. Μία στρατιωτική επέμβαση θα δημιουργούσε εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή, που κανέναν δεν θα συνέφερε. Η προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ενοποίηση της αντιπολίτευσης, ούτως ώστε να είμαστε βέβαιοι για την επόμενη μέρα και η νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί στη Συρία να αντιπροσωπεύει όλο το λαό, να υπάρχει σεβασμός προς όλες τις κοινότητες της χώρας, διαφορετικά θα μπορούσαν να προκληθούν πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις και στο γειτονικό Λίβανο, αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής», σημείωσε.

Στον τομέα των διμερών σχέσεων ΗΠΑΚύπρου, η κ. Μαρκουλλή είπε πως υπάρχει μία πολύ στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς όπου πρόσφατα ανανεώθηκε το μνημόνιο με τις ΗΠΑ και αλλού.

Από μέρους του ο κ. Γκόρντον εξέφρασε ικανοποίη

Keywords
Τυχαία Θέματα