Με τον ΥΠΕΞ της Ανδόρας συναντήθηκε η Μαρκουλλή

16:27 27/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ καθώς και η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε με τον ομόλογό της από την Ανδόρα Gilbert Saboya Sunye, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η Υπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη στάση αρχών της Ανδόρας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αλλά και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας το γεγονός ότι

η Ανδόρα τους προσεχείς μήνες θα προεδρεύει του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ανδόρα είναι μικρές χώρες με κατανόηση στα προβλήματα και τα θέματα που απασχολούν η μία την άλλη, αλλά και με πλήρη συνείδηση των προοπτικών που διανοίγονται για διμερή συνεργασία.

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον ομόλογό της για την επερχόμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ , τονίζοντας ότι συζητήθηκαν τρόποι για ενδεχόμενη συνεργασία ΕΕ και Ανδόρας σε ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο.

Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι από πλευράς Ανδόρας τέθηκε στο τραπέζι πρόταση για επίσκεψη αντιπροσωπείας της χώρας στην Κύπρο, με στόχο την απόκτηση εμπειρογνωμοσύνης σε διάφορους τομείς.

Από πλευράς του, ο ΥΠΕΞ της Ανδόρας είπε ότι νοιώθει τιμή που επισκέπτεται τη χώρα μας, σημειώνοντας τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις, τα κοινά ενδιαφέροντα και προβληματισμούς και την ετοιμότητα για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων.

Είπε ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ανδόρα είναι μικρά κράτη, η Κύπρος θα προεδρεύσει της ΕΕ, ενώ η Ανδόρα του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως εκ τούτου βρίσκονται και οι δύο αντιμέτωπες με προκλήσεις.

Ο κ. Sunye ανέφερε ότι η Κύπρος πάντα αντιμετώπιζε με ιδιαίτερη συμπάθεια τα θέματα που απασχολούν την Ανδόρα, ενώ και από πλευράς της χώρας του υπάρχει στήριξη στο Κυπριακό αλλά και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είπε ακόμη ότι οι εμπειρίες της Κύπρου σε ό,τι αφορά την εναρμόνισή της με την ΕΕ είναι σημαντικές, καθώς η χώρα του έχει υπογράψει νομισματική συμφωνία με την ΕΕ και βρίσκεται σε διαδικασία εναρμόνισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα