Δυναμική Σαμαρά

-Με επιθετική ατζέντα και θεσμικές μεταρρυθμίσεις μπαίνει στην τελική ευθεία

Με μια «επιθετική» δεξιά ατζέντα, η οποία έχει ως στόχο να ανακόψει τις διαρροές προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή και τον ΛΑΟΣ, ο Αντώνης Σαμαράς

επιχειρεί να αυξήσει τη συσπείρωση της Ν.Δ. μια εβδομάδα πριν τις εκλογές. Ασφάλεια του πολίτη, μεταναστευτικό, Παιδεία, στήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, συνταγματική μεταρρύθμιση, συνθέτουν έναν προγραμματικό καμβά, μέρος του συνολικότερου, με σαφή προσανατολισμό στις δεξιές εκλογικές δεξαμενές.

Του Γιώργου Ιωσήφ

Η συνταγματική μεταρρύθμιση προβλέπει, μεταξύ άλλων, ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, ενίσχυση του ρόλου του βουλευτή σε νομοθετικό και ελεγκτικό επίπεδο, ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο απευθείας εκλογής του από τον λαό, συνταγματικός έλεγχος από ειδικό σώμα δικαστικών του «πόθεν έσχες» υπουργών και βουλευτών, σταθερό εκλογικό σύστημα και αλλαγή του εκλογικού νόμου με σπάσιμο των πολύ μεγάλων περιφερειών, επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας με πρόθεση μείωσης του αριθμού σε λιγότερους των 300, εκδημοκρατισμό των πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.

Σκληρή στάση στο μεταναστευτικό

Στο μεταναστευτικό προαναγγέλλει την κατάργηση του νόμου του ΠΑΣΟΚ για την ιθαγένεια και αναθεώρηση της πολιτικής για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. «Πρώτον, θα καταργηθεί ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια. Θα φέρουμε μια νομική ρύθμιση, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πρόβλημα. Που δεν νομιμοποιούν αυτόματα -και μάλιστα εκ των υστέρων- όσα παιδιά γεννήθηκαν στο έδαφός τους και μάλιστα από μετανάστες που μπήκαν στις χώρες τους παράνομα. Αυτό στέλνει πολύ κακό μήνυμα σ’ όσους δεν ήλθαν ακόμα. Να έλθουν κι εκείνοι».

Στις σχετικές δράσεις περιλαμβάνονται επίσης έργα προστασίας των συνόρων, τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας παρανόμων μεταναστών, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει, και στη συνέχεια την απέλασή τους εντός το πολύ τεσσάρων μηνών. Διευκρινίζει ότι τα κέντρα θα δημιουργηθούν έξω από τον αστικό ιστό, μετά από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και θα χρηματοδοτηθούν με κοινοτικούς πόρους.

Θα υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, αλλά και απέλασης. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα επιδιωχθεί η ανάληψη κοινής διπλωματικής πρωτοβουλίας με τους εταίρους μας για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, άλλα και για τη συνδρομή στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων από ευρωπαϊκές δυνάμεις. Το σκεπτικό είναι πρώτα ανακοπή της ροής και μετά απομάκρυνση: «Η λαθρομετανάστευση έχει εξελιχθεί σε άοπλη εισβολή. Κι αυτό πρέπει να σταματήσει και να αντιστραφεί. Έτσι θα φτάσει αμέσως το μήνυμα στους καινούργιους, που επιδιώκουν να έλθουν, να το ξεχάσουν. Και σε αυτούς, που ήδη βρίσκονται εντός Ελλάδος, να φύγουν με τη θέλησή τους. Το μήνυμα θα είναι ισχυρό. Κι όταν θα εφαρμόσουμε με επιμονή όλα αυτά τα

Keywords
Τυχαία Θέματα