Μεγάλες ζημιές στις Επενδυτικές του ΧΑΚ όπου παρέμειναν εκτός διαπραγμάτευσης οι πλείστοι των τίτλων

19:05 26/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με μηδενική μεταβολή έκλεισαν σήμερα οι πλείστες των αγορών του Χρηματιστήριου Αξιών Κύπρου με εξαίρεση τον τομέα των Επενδυτικών, όπου σημειώθηκε σημαντική πτώση 2,79% με τον δείκτη να σταματά στις 477,22 μονάδες, ενώ χωρίς μεταβολή ο Γενικός Δείκτης έμεινε στις 93,31 μονάδες.

Αμετάβλητος και ο δείκτης της Κύριας αγοράς, παρέμεινε στις 84,95 μονάδες, ενώ ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε με ανεπαίσθητη άνοδο 0,24%, ανεβαίνοντας στις 33,52 μονάδες, ενώ ο συνολικός όγκος συναλλαγών (μετοχές και χρεώγραφα) ανήλθε στις 31.000

ευρώ περίπου.

Ο Δείκτης της Παράλληλης αγοράς εμφανίστηκε κατά το κλείσιμο με απώλειες 0,00%, μένοντας στις 510,84 μονάδες, όπως και ο τομέας των Τραπεζών με μηδενική μεταβολή στις 90,42 μονάδες και τα Ξενοδοχεία αμετάβλητα στις 290,08 μονάδες. Η Εναλλακτική αγορά ανέβηκε στις 647,76 μονάδες με κέρδη 1,50%.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρία η μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας, με όγκο συναλλαγών 10.150 ευρώ (τιμή κλεισίματος ανά μετοχή στα 0,059 ευρώ) χωρίς μεταβολή.

Δεύτερη πιο εμπορεύσιμη μετοχή ήταν αυτή της Απόλλων Επενδυτικής με τζίρο 2.694 ευρώ (τιμή κλεισίματος 0,077 ευρώ και άνοδο 2,67%).

Η Ίντερφαντ Επενδυτική βρέθηκε στην τρίτη πιο εμπορεύσιμη θέση με όγκο συναλλαγών 1.675 ευρώ (με τιμή κλεισίματος 0,080 ευρώ, χωρίς μεταβολή στην τιμή της μετοχής της).

Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης την Παρασκευή, τέσσερεις κινήθηκαν ανοδικά, μία καθοδικά και τέσσερεις παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ 98 τίτλοι δεν έτυχαν διαπραγμάτευσης. Στη σημερινή συνεδρία της κοινής πλατφόρμας ΧΑΚ-ΧΑΑ πραγματοποιήθηκαν 47 συναλλαγές.

Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για το θέμα του διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ (Τράπεζα) σε εμπορική και τράπεζα αναπτύξεως, το μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας διευκρινίζει ότι, το Σάββατο, 20 Ιουλίου 2013, η Τράπεζα έχει λάβει την αρχική συγκατάθεση της Αρχής Εξυγίανσης (Κεντρική Τράπεζα Κύπρου) για έναρξη μελέτης του όλου θέματος.

Η μελέτη του σχεδίου για διαχωρισμό της Τράπεζας θα είναι μέρος του συνολικού Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας που θα συζητηθεί και θα συμφωνηθεί με όλους τους αρμόδιους φορείς μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα και με τις πρόνοιες του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τρόικας.

Η ευθύνη της υιοθέτησης και διαχείρισης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης εναπόκειται στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας που θα προκύψει από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Σημειώνεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου ότι, στο πλαίσιο της μελέτης για διαχωρισμό της Τράπεζας, ούτε ετέθη ούτε και τίθεται θέμα μεταφοράς των οικιστικών δανείων ιδιωτών, που είναι και η πλειοψηφία των πελατών της Τράπεζας, στην τράπεζα αναπτύξεως.

Επίσης, το Συμβούλιο του ΧΑΚ, μετά από έγκριση που έχει λάβει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια προηγούμενων του ανακοινώσεων με ημερομηνίες 30/5/2013 και 10/6/2013, ανακοινώνει τη συνέχιση αναστολής διαπραγμάτευσης των τίτλων των εταιρειών Libra Holidays Group Plc, D.H. Cyprotels Plc και Astarti Development Plc για επιπλέον δύο (2) μήνες, δηλαδή μέχρι και τις 2 Οκτωβρίου 2013, σύμφωνα με το Άρθρο 185 του περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου Νόμου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο Απόφασης Πολιτικής του Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία εάν Εκδότης δεν συμμορφωθεί εντός τριών μηνών για υποβολή και δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής του έκθεσης, τότε το Χρηματιστήριο θα προχωρεί με αναστολή διαπραγμάτευσης των τίτλων της εταιρείας για δυο μήνες και, σε περίπτωση συνέχισης της παράβασης από την εισηγμένη εταιρεία, τότε το Συμβούλιο του ΧΑΚ θα αιτείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την έγκριση της περαιτέρω παράτασης 2 μηνών (Άρθρο 185 του Νόμου).

Με άλλη ανακοίνωσή του, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου αναφέρει ότι, σύμφωνα με το Άρθρο 58 (1) του Νόμου του ΧΑΚ, έχουν εγκριθεί προς εισαγωγή 180.000.000 μετοχές ονομαστικής αξίας €0,01 της εταιρείας Ch. Charilaou Group Plc που εκδόθηκαν με τιμή διάθεσης €0,01 ως αντιπαροχή για την εξαγορά της εταιρείας Charilaou Bros Ltd.

Κατ’ επέκταση εγκρίθηκε και η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας Ch. Charilaou Group Plc στους τομείς του λιανικού και χονδρικού εμπορίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα