Μεγαλύτερη πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ ζητά η ΤΑ της Κοινοπολιτείας

10:49 8/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μεγαλύτερη πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ θα ζητήσει από την κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το Φόρουμ Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κοινοπολιτείας, που συναντήθηκε στο Δήμο Στροβόλου μεταξύ 7 και 8 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Δήμων, η συζήτηση των συμμετεχόντων που προέρχονταν από την Κύπρο, τη Μάλτα και τη Βρετανία επικεντρώθηκε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, όπως η διαχείριση των

αποβλήτων, οι συγκοινωνίες, το περιβάλλον, η ενέργεια, η αστική ανάπλαση και η πολιτιστική κληρονομιά.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν, επίσης, ανησυχίες όσον αφορά στον κίνδυνο στη δημόσια υγεία από τη μη συλλογή σκουπιδιών στην κατεχόμενη Λευκωσία, κάτι που επηρεάζει ολόκληρη την πόλη της Λευκωσίας και επανέλαβαν την ισχυρή στήριξη της Κοινοπολιτείας στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αξιολογήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις τρεις χώρες με ειδική έμφαση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της κρίσης στην ευρωζώνη, κυρίως όσον αφορά τους νέους και άλλες ευάλωτες ομάδες πολιτών.

Μεγάλο μέρος της συνάντησης επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή εμπειριών όσον αφορά στην πρόσβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε διαρθρωτικά κονδύλια της ΕΕ που προωθούν την ανάπτυξη, τη συνεργασία και τη δημοκρατία και πώς αυτή μπορεί να βελτιωθεί.

Συμφωνήθηκε όπως προσεγγιστεί η κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για να διασφαλίσει τον κεντρικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παροχή προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, τη δυνατότητα προσαρμογής προγραμμάτων ανάλογα με τις τοπικές οικονομικές ανάγκες, τη στήριξη της μεταρρύθμισης των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη συνεργασία στην ανάπτυξη, την ευρωπαϊκή γειτονία και την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, θα ζητηθεί όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κοινοπολιτείας απολαμβάνει μεγαλύτερης αναγνώρισης και πρόσβασης.

Στη συνάντηση έγιναν παρουσιάσεις από το Δήμαρχο Στροβόλου, το Δήμαρχο Λευκωσίας και τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα