Μειώνεται το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο

16:42 13/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μείωση του ποσοστού των μαθητών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο, από το 17% στο 12%, κατάφερε να πετύχει η Κύπρος, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργο Δημοσθένους.

Μιλώντας σήμερα, στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διοργάνωση της 19ης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Εκθεσης, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε,

κλήθηκε ως κύριος ομιλητής να παρουσιάσει την πρακτική που εφαρμόζει η Κύπρος σε σχέση με τις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας.

«Είναι μια πρακτική που ακολουθείται και σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης, προσαρμόστηκε στα κυπριακά δεδομένα και είχε εξαιρετικά αποτελέσματα από τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής της», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι μέσα από αυτόν τον θεσμό επιτεύχθηκε «μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου από το 17% στο 12%». Μια εξαιρετική επιτυχία, δήλωσε ο κ. Δημοσθένους, που σχολιάστηκε πολύ θετικά από τους Ευρωπαίους Υπουργούς Παιδείας, οι οποίοι ζητούσαν συγκεκριμένες πληροφορίες και λεπτομέρειες για την εφαρμογή του θεσμού στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στόχος της ΕΕ είναι το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο να μειωθεί κάτω από το 10%. Στην ΕΕ ο μέσος όρος κυμαίνεται πάνω από 14%. Στην Κύπρο, είπε ο κ. Δημοσθένους, «οδεύουμε με πολύ καλή προοπτική στο να μειωθεί πολύ σύντομα το ποσοστό κάτω από το 10%».

Ο Υπουργός εξήγησε επίσης ότι το ζήτημα της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου είναι συνυφασμένο με την ανεργία, καθώς έρευνες και μελέτες αποδεικνύουν ότι από τα άτομα που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο το 53% είναι άνεργοι.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός αναφέρθηκε σε τρία σημαντικά στοιχεία της πρακτικής που οδήγησαν στη μείωση του ποσοστού αυτού. Οπως είπε, το Υπουργείο εντοπίζει, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, τις περιοχές που χρειάζονται την περισσότερη στήριξη, μέσα από τη στενή παρακολούθηση και καταγραφή των δεδομένων σε κάθε περιοχή.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι, σύμφωνα με τον Υπουργό, οι ενέργειες και οι δράσεις μέσα από τις οποίες δημιουργούνται συνθήκες για να βοηθηθούν αυτές οι περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Το τρίτο στοιχείο είναι η στήριξη δραστηριοτήτων που θα δώσουν στους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς τα αναγκαία εφόδια για την επίτευξη των επιθυμητών στόχων, μέσα από ψυχολογική, παιδαγωγική και οικονομική στήριξη που παρέχεται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα