Μέρκελ: Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη

12:52 29/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, τονίζει η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας “Bild”. “Αυτή την στιγμή η Ευρωζώνη έχει 17 κράτη-μέλη και υπολογίζω ότι στο μέλλον θα γίνουν περισσότερα”, σημειώνει.

Η κ. Μέρκελ τονίζει ότι η ίδια δεν θα δεχθεί ποτέ μια αποχώρηση από το ευρώ: “Έχω πει επανειλημμένα ότι αν αποτύχει το ευρώ, θα έχει αποτύχει η Ευρώπη, διότι το ευρώ υπήρξε ένα αποφασιστικό βήμα προς την βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτό το βήμα δεν μπορούμε να το πάρουμε πίσω χωρίς σοβαρότατες συνέπειες και μεγάλο ρίσκο. Αυτό εγώ δεν πρόκειται να το κάνω διότι ιδιαίτερα εμείς οι Γερμανοί έχουμε πολύ επωφεληθεί από το ευρώ”, δηλώνει η Καγκελάριος.

Πάντως, ο διάβολος της ευρωκρίσης έχει πολλά ευρώ και πολλά ποδάρια για να πατήσει αν όχι επί πτωμάτων, τουλάχιστον επί ασθενών οικονομιών. Στο Νταβός ενοχλήθηκαν να συζητούν για την Ελλάδα λες και είναι ακόμα 2009. Στην Αθήνα η συνάντηση της κυβέρνησης με τους ιδιώτες πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους δεν τελεσφόρησε. Δεν απέτυχε όμως, καθώς η συμφωνία αποκτά ορίζοντα στενότερο της μιας εβδομάδας.

Και η παραφιλολογία για ευρω-γερμανική επιτροπεία στην ελληνική οικονομία συνεχίζεται, όσο και αν η καγκελάριος Μέρκελ επιμένει ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη.

Ο ευρωπαϊκός περίγυρος όμως δεν έχει χρόνο για μεγαλοϊδεατισμό τύπου Μέρκελ. Επείγεται να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, εδώ και τώρα, νύν και αεί. Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών τη Δευτέρα η κρίση μπαίνει ακόμα σε ένα στρογγυλό τραπέζι για μια ακόμα διαβεβαίωση ότι η κρίση είναι υπό έλεγχο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δια της Κριστίν Λαγκάρντ είχε στο Νταβός την αποστολή να επιμείνει στη δημιουργία τείχους προστασίας στην ευρωζώνη για να μην επηρεάζεται από την απροθυμία τρίτων χωρών να στηρίξουν την οικονομία της. Άλλωστε, και το Ταμείο επείγεται να βρει χρήματα για το ταμείο του.

Στο Νταβός, λόγια και προτάσεις μόνο. Κανένας κοινός παρονομαστής στις διαπιστώσεις. Αποκλίσεις και όχι συγκλίσεις στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων. Οι αγανακτισμένοι του Νταβός τα σπάνε. Οι αγανακτισμένοι της Μαδρίτης, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, διαδηλώνουν. Στο Τορίνο οι αγανακτισμένοι του Μάριο Μόντι πήραν τους δρόμους. Ο δρόμος γράφει τη δική του ιστορία…

Keywords
Τυχαία Θέματα