Δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς ζητά ο Βενιζέλος

10:46 29/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας και του IIF είχαν χθες ο Ελληνας Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Μετά τη συνάντηση, IIF και ελληνική κυβέρνηση εξέφρασαν την πεποίθηση ότι την επόμενη εβδομάδα η διαδικασία για το PSI

θα μπορέσει να ολοκληρωθεί παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα.

Στη δήλωση του μετά τη συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο του IIF Τσαρλς Νταλάρα, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τις επόμενες ημέρες «καθοριστικές για την επόμενη δεκαετία, εκφράζοντας την άποψη ότι, «όταν προωθούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και βοηθούμε την ανταγωνιστικότητα, μειώνουμε την πίεση πάνω στους μισθούς, πάνω στους εργαζομένους».

Ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε «πραγματική συστράτευση των κομμάτων» στη σημερινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, καθώς και «των κοινωνικών εταίρων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης».

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης», προσθέτοντας ότι «τώρα πρέπει, όποιος μπορεί να βοηθήσει, να βοηθήσει».

Στη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει τη δέσμευση των Παπανδρέου, Σαμάρα και Καρατζαφέρη για στήριξη των αποφάσεων που θα ληφθούν στην τελική φάση των συζητήσεων με τους δανειστές, δεδομένης και της ασφυκτικής πίεσης που ασκείται από την τρόικα για το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρεται σε ένα στημένο παιχνίδι, στο οποίο «ο ΣΕΒ και τα κόμματα της κυβέρνησης, καλυπτόμενοι πίσω από την τρόικα, μεθοδεύουν το νέο άγριο έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και η ΓΣΕΕ τους καλύπτει».

«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να τους καταδικάσουν σε μισθούς 400-500 ευρώ, στην ανεργία, χωρίς ασφάλιση, χωρίς υγεία. Είναι στο χέρι τους, μπορούν να τους χαλάσουν τα σχέδια και να τιμωρήσουν σκληρά τους συνεργούς», αναφέρει και προσθέτει ότι χρειάζεται «ταξική οργάνωση, λαϊκή συμμαχία, αντεπίθεση παντού, κάτω τα κόμματα της πλουτοκρατίας, έξω οι τροϊκανοί συνεργάτες τους, αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία που θα διαγράψει το χρέος».

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση του χαρακτηρίζει πέραν κάθε ορίου λογικής τις απαιτήσεις της τρόικας για την ολοκλήρωση της συμφωνίας του PSI, «που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να καταστήσει βιώσιμο το χρέος». Οπως αναφέρει, «δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για σχέδιο λεηλασίας της χώρας και εκχώρησης της κυριαρχίας της στην ευρωπαϊκή τραπεζοκρατία και στη διεθνή τοκογλυφία».

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρωθυπουργός περιορισμένης θητείας που επέλεξαν προ διμήνου να παρακάμψουν τη λαϊκή κατακραυγή, δεν έχουν καμιά νομιμοποίηση να υπογράψουν στο όνομα όλων των Ελλήνων την καταδίκη της χώρας», τονίζοντας ότι «η μόνη επιλογή εθνικής ευθύνης που τους έχει απομείνει είναι, σήμερα κιόλας, να αποφασίσουν την παραίτηση της κυβέρνησης και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγ

Keywords
Τυχαία Θέματα