ΥΠΑΜ: Μόνο με ενότητα αντιμετωπίζονται τα κρίσιμα προβλήματα

10:36 29/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο απηύθυνε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, σημειώνοντας ότι δεν έχουμε άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα προβλήματα στον τόπο, εκτός από τη συνεννόηση και την ενότητα.

Σε επιμνημόσυνό του λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο του ηρωομάρτυρα τομεάρχη της ΕΟΚΑ Γιαννάκη Στεφανίδη και του Παπανδρέα Στεφανίδη, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι το κυπριακό πρόβλημα

παραμένει άλυτο όπως διαμορφώθηκε το τραγικό καλοκαίρι του 1974, με την προδοσία, την εισβολή, την κατοχή.

Την ίδια ώρα, είπε, οι έποικοι πολλαπλασιάζονται, οι περιουσίες των Ε/κ λεηλατούνται, η πολιτιστική κληρονομιά καταστρέφεται, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να κατέχουν το βόρειο τμήμα του νησιού και να αποτελούν θανάσιμη απειλή για το μέλλον.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες, είπε ότι αυτές δεν αποδίδουν και σημείωσε πως ”η τριμερής της Νέας Υόρκης απέτυχε”.

Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι αρκετή για να επιτευχθεί βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου.

”Η διχοτομική αδιαλλαξία και οι υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Εμείς εμμένουμε στο συμφωνημένο πλαίσιο της ομοσπονδιακής λύσης, αλλά και στη διαδικασία που προβλέπεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών”, συνέχισε.

”Επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για τη λύση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του. Αυτό να μην το περιμένει κανείς”, είπε.

Διαβεβαίωσε ότι όσο δύσκολες και να είναι οι συνθήκες, “εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με θέληση, με συνέπεια και υπευθυνότητα, να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης”.

Ο Υπουργός μίλησε και για την ανάγκη να υπάρχει ενότητα, λέγοντας ότι αποτελεί ”όρο επιβίωσης”.

”Η διχόνοια ναρκοθετεί το μέλλον. Το πρόσφατο οδυνηρό παρελθόν διδάσκει”, είπε και πρόσθεσε ότι ”δεν έχουμε άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα προβλήματα εξόν από τη συνεννόηση και την ενότητα μεταξύ μας”.

Αναφερόμενος στον ηρωομάρτυρα Στεφανίδη, ο Υπουργός είπε ότι ”μαζευτήκαμε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη ενός ξεχωριστού αγωνιστή της κυπριακής ελευθερίας με έναν τρόπο αλλιώτικο, ανορθόδοξο, θα μνημονεύσουμε τη δράση και την προσφορά του, θα αναφερθούμε στα κατορθώματα του, αλλά δεν θα καταλήξουμε στον ηρωικό του θάνατο, που συνήθως αποτελεί το αποκορύφωμα και το επιστέγασμα της πορείας των ηρώων”.

Οπως είπε, ”δεν ήταν αυτή η κατάληξη της ηρωικής πορείας του Γιαννάκη Στεφανίδη, o οποίος δολοφονείται λίγες ημέρες πριν την αναγγελία τερματισμού του απελευθερωτικού αγώνα, κάτω από σκοτεινές και ανεξιχνίαστες συνθήκες”.

Ο Υπουργός διερωτήθηκε ”αν ήταν, άραγε, αυτό το αδελφοκτόνο έγκλημα προάγγελος των όσων έμελλε να ακολουθήσουν, αν ήταν ένα μήνυμα ότι έπρεπε να

Keywords
Τυχαία Θέματα