Μετατίθεται για τον Οκτώβριο η συζήτηση για ένταξη της Ρουμανίας και Βουλγαρίας στο Σένγκεν

16:43 18/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η έλλειψη της απαραίτητης ομοφωνίας στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν επιτρέπει την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Συνθήκη του Σένγκεν. Τουλάχιστον τρία κράτη μέλη εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους.

Η ένταξη των δύο χωρών στη Συμφωνία του Σένγκεν, που θα διασφάλιζε την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων στην  κυκλοφορία των πολιτών τους στα κράτη μέλη του Σένγκεν, επρόκειτο να εξεταστεί και να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και

Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η πολιτική διαμάχη που ξέσπασε στη Ρουμανία με τον Πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα να προσπαθεί με αντισυνταγματικό τρόπο να καθαιρέσει τον Πρόεδρο Τραιάν Μπασέσκου, έδωσε την αφορμή που ανέμεναν κάποια κράτη μέλη προκειμένου να μπλοκάρουν την ένταξη της χώρας στη Συμφωνία του Σένγκεν. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υποχρέωσε τον κ. Πόντα να κάνει πίσω και να αποδεχθεί όλες τις αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο ενημέρωσαν τους εταίρους τους πως δεν πρόκειται να συναινέσουν στη λήψη ομόφωνης απόφασης για την ένταξη της Ρουμανίας, ενώ κατέστησαν σαφές ότι δεν θα συναινέσουν ούτε για τη Βουλγαρία.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η Κυπριακή Προεδρία προχώρησε στην αναβολή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης, γνωστοποιώντας ότι το θέμα της ένταξης των δύο χωρών θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση τον Οκτώβριο.

Πάντως, όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, δύσκολα θα υπάρξει ομοφωνίας εντός του 2012 για την ένταξη των δύο χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα