Μοχλός της οικονομίας ο καταναλωτής

13:24 25/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Tη τεράστια δύναμη που διαθέτει ο καταναλωτής ως μοχλός της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπογράμμισε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης σε ομιλία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Κύπρου.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης ανέφερε ότι για να υπάρξει ανάπτυξη στην ΕΕ, απαιτείται ανταγωνιστική προσφορά

αλλά και ισχυρή ζήτηση και συνεπώς οι καταναλωτές πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών της ΕΕ στον ίδιο βαθμό με τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκοπουλιώτη, οι καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη ανέρχονται στο 56% του ΑΕΠ της Ένωσης.

Υπενθύμισε ότι πολύ πρόσφατα η Κομισιόν παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για την καταναλωτική πολιτική της ΕΕ για τα προσεχή έτη που στόχο έχει να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην αγορά.

Πρόκειται, πρόσθεσε, για την ευρωπαϊκή ατζέντα για τους καταναλωτές, η οποία βασίζεται σε τέσσερις άξονες: στην ενίσχυση της ασφάλειας των καταναλωτών, στην αύξηση της πληροφόρησης των καταναλωτών, στην ενίσχυση της επιβολής του νόμου και την εξασφάλιση έννομης προστασίας και στην ευθυγράμμιση των δικαιωμάτων και των πολιτικών για τους καταναλωτές με τις αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία.

Η ατζέντα για τους καταναλωτές παρουσιάζει επίσης μια σειρά βασικών ενεργειών που πρέπει να υλοποιηθούν έως το 2014.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές απολαμβάνουν ήδη ορισμένα από τα ισχυρότερα καταναλωτικά δικαιώματα και την μεγαλύτερη καταναλωτική προστασία παγκοσμίως, ωστόσο δεν υπάρχει, όπως ανέφερε, επανάπαυση.

Εξήρε τέλος το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή, το οποίο ιδιαίτερα στην Κύπρο, όπως σημείωσε, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των καταναλωτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα