Μόνο με αίτηση εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, το επίδομα τέκνου

11:51 27/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Με βάση τους νέους κανονισμούς, όλοι οι δικαιούχοι για επίδομα τέκνου ή φοιτητικής χορηγίας υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση με κατάσταση εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, στην Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών, για να διαπιστωθεί αν πραγματικά πληρούν τα κριτήρια, δήλωσε , ο Διοικητικός Λειτουργός Α΄ Χρυσόστομος Παπαγιάννης.

Το ότι θα πάρει κάποιους μήνες για να εξεταστεί η αίτηση, είπε ο κ. Παπαγιάννης,

είναι δεδομένο και είναι αναπόφευκτο αλλά κάποιος που καθίσταται δικαιούχος θα πάρει αναδρομικά από την πρώτη του Ιανουαρίου, στο πρώτο τετράμηνο του χρόνου.

Οι νέοι κανονισμοί, διευκρίνισε, οφείλονται στην ψήφιση τροποποίησης της νομοθεσίας για το επίδομα τέκνου και την φοιτητική χορηγία.

Για την φοιτητική χορηγία, σημείωσε, υποβαλλόταν αίτηση κάθε χρόνο, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό.

Αν και ήταν μια καθολική χορηγία, πρόσθεσε ο κ. Παπαγιάννης, τώρα έχουν εισαχθεί περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια γιατί πλέον υπάρχουν όρια τα οποία καθορίζουν αν καθίσταται κάποιος δικαιούχος ή όχι.

Τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια ισχύουν και στο επίδομα τέκνου, σημείωσε, οπότε εκεί διαπιστώνεται το πρόβλημα.

”Επειδή έχει γίνει η μεγάλη αυτή αλλαγή στον τρόπο που χορηγείται το επίδομα τέκνου, έχει εισαχθεί και πρόνοια της νομοθεσίας με την οποία καθορίζεται ότι οι πληρωμές αυτές θα ξεκινήσουν να γίνονται μετά την παρέλευση του πρώτου τετραμήνου κι εφόσον έχει εξεταστεί η αίτηση του δικαιούχου”, πρόσθεσε.

Είναι γι αυτό, ανέφερε, που έχει περιέλθει κάποια αναστάτωση στις οικογένειες αλλά πρόκειται για πρόνοια της νομοθεσίας και δεν είναι κάτι το οποίο ήρθαμε αυθαίρετα να το κάνουμε εμείς.

Ο κ. Παπαγιάννης είπε στο ΚΥΠΕ, πως η εξέταση των αιτήσεων δεν θα είναι πλέον απλή υπόθεση.

”Παλαιότερα ερχόταν ο αιτητής με ένα πιστοποιητικό γέννησης και του δίναμε επίδομα. Τώρα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα εισοδήματα απ ΄ όλες τις πλευρές και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία”, συμπλήρωσε.

Η πρόθεση της στόχευσης, κατέληξε ο κ. Παπαγιάννης, είναι να υπάρξει εξοικονόμηση, γύρω στα 80 εκ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα