Μόντι: Η κρίση οφείλεται εν μέρει σε Γαλλία – Γερμανία

10:42 28/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε την Τετάρτη ότι για τα χρεωστικά προβλήματα της Ευρώπης φταίνε εν μέρει οι ανεύθυνες πολιτικές της Γερμανίας και της Γαλλίας κατά τα αρχικά στάδια της ευρωζώνης.

Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μόντι ανέφερε σε δημοσιογράφους στο Τόκυο ότι επειδή οι δύο μεγάλοι παίκτες της ευρωζώνης δεν είχαν ενεργήσει σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες, έδωσαν το κακό παράδειγμα και στις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου.

«Η ιστορία χρονολογείται

από το 2003 όταν το ευρώ ήταν σε νηπιακό στάδιο», ανέφερε.

«Ηταν η Γερμανία και η Γαλλία που ήταν χαλαρές όσον αφορά τα δημόσια ελλείμματα και χρέη», πρόσθεσε.

Ο ευρέως σεβαστός τεχνοκράτης που αντικατέστησε στον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα των ΜΜΕ Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον Νοέμβριο στα ηνία της τρίτης μεγαλύτερης χώρας της ευρωζώνης είπε ότι η περιφρόνηση των κανόνων που προνοούν για μάξιμουμ δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ είναι το κύριο θέμα.

Παρά τις συστάσεις, ανέφερε, μια συνάντηση Υπουργών της ΕΕ είχε αποφασίσει να μην τιμωρήσει τη Γαλλία και τη Γερμανία όταν παρεκτράπηκαν από το όριο του ελλείμματος.

«Οπότε οι δύο μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης είχαν (το έλλειμμα) με τη συνενοχή της Ιταλίας, η οποία προήδρευε τότε του Συμβουλίου των Πρωθυπουργών της ΕΕ με βάση του εκ περιτροπής συστήματος», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι «φυσικά αν ο πατέρας και η μητέρα της ευρωζώνης παραβιάζουν τους κανόνες δεν θα μπορούσες να περιμένεις (χώρες όπως) η Ελλάδα να συμμορφωθεί».

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, οι δηλώσεις του οποίου έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιαπωνία, ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές του 2000 όταν συνέστησε την επιβολή κυρώσεων εναντίον χωρών με υπερβολικά ελλείμματα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – που αποτελείται από εκλεγμένους πολιτικούς –άσκησε βέτο ενάντια σε μια τέτοια κίνηση.

Η επίσκεψη του Μάριο Μόντι στην Ιαπωνία γίνεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη εξακολουθεί να κλονίζεται κάτω από το βάρος ενός μεγάλου εθνικού χρέους με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα.

Η ευρωζώνη πιέζεται να ενισχύσει την ισχύ του ταμείου διάσωσής της με τον ΟΟΣΑ που απαρτίζεται από 34 έθνη να πιέζει την Τρίτη για ένα δίκτυ προστασίας ύψους τουλάχιστον 1,0 τρισ. ευρώ.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Κοπεγχάγη για να αποφασίσουν κατά πόσο θα αυξήσουν το μέγεθος του μηχανισμού διάσωσης τους εν μέσω νέων ανησυχιών για την οικονομική υγεία της Ισπανίας.

Μόνο η Ιταλία θα χρειαστεί περίπου 750 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει το χρέος της, ενώ η Ισπανία θα χρειαστεί περίπου 370 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών χρόνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα