Νέο λογισμικό εξασφαλίζει διαφάνεια στον τομέα των μεταμοσχεύσεων

15:53 10/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Στη διασφάλιση της ιεράρχησης κατά προτεραιότητα των ατόμων που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμοσχεύσεις και της διαφάνειας στην κατανομή των οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση, στοχεύει η εφαρμογή και εγκατάσταση νέου λογισμικού στη Μεταμοσχευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Το νέο λογισμικό παρουσιάστηκε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα κεντρικά γραφεία της Cyta, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της οικονομικής στήριξης και επίβλεψης της ανάπτυξης του λογισμικού.

Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης

εφαρμογής για τις μεταμοσχεύσεις έγινε από την εταιρεία HS DATA, υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας ”Εφαρμογές Πληροφορικής” της Cyta και σε συνεργασία με λειτουργούς του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Το λογισμικό παρουσίασε, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά και του Προέδρου της Cyta Στάθη Κιττή, ο Διευθυντής της Μεταμοσχευτικής Κλινικής Βασίλης Χατζηαναστασίου.

Το λογισμικό, σύμφωνα με τον κ. Χατζηαναστασίου, διασφαλίζει ότι γίνεται ιεράρχηση των ατόμων που είναι σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση κατά προτεραιότητα και τεκμηριώνει την αμεροληψία, δίνοντας προτεραιότητα σε ασθενείς που περίμεναν περισσότερο καιρό στη λίστα αναμονής, σε ασθενείς που είναι πιο δύσκολο να υποβληθούν σε μεταμόσχευση διότι δεν είναι πολυσυμβατοί και σε ασθενείς που θα επιβιώσουν μακροχρόνια με το μόσχευμα.

Κύρια καινοτομία του λογισμικού, όπως αναφέρθηκε, είναι η δυνατότητα καταχώρησης των αντισωμάτων των πιθανών ληπτών του οργάνου, ώστε να αποκλείονται όσοι δεν είναι συμβατοί.

«Είμαστε περήφανοι πλέον που η Κύπρος διαθέτει συστήματα επεξεργασίας δεδομένων για μιαν αμερόληπτη, ισότιμη και τεκμηριωμένη κατανομή οργάνων. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα αυξήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και κατά συνέπεια και τη δωρεά οργάνων», δήλωσε ο κ. Χατζηαναστασίου.

Οπως ανέφερε, ένας πτωματικός δότης μπορεί να δώσει ζωή και ποιότητα ζωής σε 8-10 άτομα.

Στη Μεταμοσχευτική Κλινική η πρώτη μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε την 8η Φεβρουαρίου 2011 και έκτοτε έχουν γίνει συνολικά 29 μεταμοσχεύσεις με ποσοστό επιτυχίας 100%, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Κλινικής.

Οπως είπε, στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων βρίσκονται μέχρι στιγμής 45 άτομα και φέτος αναμένεται ότι θα γίνει η πρώτη μεταμόσχευση παγκρέατος.

Ο κ. Χατζηαναστασίου είπε ακόμα ότι γίνονται προσπάθειες για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει από το 1987, στη βάση ευρωπαϊκής Οδηγίας την οποία η Κύπρος θα πρέπει να εφαρμόσει μέχρι τον Αύγουστο του 2012, για να δοθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης διασταυρωμένων μεταμοσχεύσεων, δηλαδή ανταλλαγής οργάνων μεταξύ ζευγαριών, αυξάνοντας κατ’ επέκταση τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων και τις συνεργασίες με άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ.

Ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί των δοτών έχουν αυξηθεί εμφανώς, όπως επίσης αυξάνεται και ο αριθμός των ατόμων που έχουν ανάγκη από μόσχευμα. «Πολλοί συνάνθρωποί μας

Keywords
Τυχαία Θέματα