Νέο ρεκόρ δανεισμού των ισπανικών τραπεζών από την ΕΚΤ

13:32 13/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Στο νέο ρεκόρ των 227,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανήλθε το Μάρτιο ο δανεισμός των ισπανικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς οι τράπεζες αναζητούν φθηνά δάνεια έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα

της Ισπανίας είναι ένα σημάδι της αδύναμης εμπιστοσύνης στον προβληματικό χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, με τις εμπορικές τράπεζες να στρέφονται προς την ΕΚΤ λόγω της αδυναμίας τους να δανειστούν από τις διατραπεζικές αγορές.

Το ποσό των δανείων που έλαβαν το Μάρτιο οι ισπανικές τράπεζες από την ΕΚΤ ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 152,4 δισ. ευρώ που σημειώθηκε το Φεβρουάριο και των 133,2 δισ. ευρώ που καταγράφηκε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τα ποσά δανεισμού αυξάνονται από το Σεπτέμβριο και έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ όταν η ΕΚΤ πρόσφερε το Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο δάνεια με χαμηλό επιτόκιο για να βοηθήσει στην ενίσχυση των χορηγήσεων στην Ευρωζώνη.

Οι ισπανικές τράπεζες δυσκολεύονται να δανειστούν χρήματα από τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης, διότι πολλοί τράπεζες της Ισπανίας είναι εκτεθειμένες σε μεγάλο βαθμό στον τομέα των ακινήτων, ο οποίος βρίσκεται σε ύφεση από το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων το 2008.

Στο πλαίσιο ευρείας εμβέλειας φορολογικών μεταρρυθμίσεων, η ισπανική Κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες να αυξήσουν τα μετρητά που διατηρούν ως αποθεματικά στα 52 δισ. ευρώ για προληπτικούς λόγους έναντι πιθανών ζημιών στα χαρτοφυλάκια ακινήτων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα