Νέο σχέδιο κατά της ανεργίας, ανακοίνωσε η Υπ. Εργασίας

13:26 7/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το νέο σχέδιο για αντιμετώπιση της ανεργίας, με προϋπολογισμό οκτώ εκατομμυρίων ευρώ για το 2012, το οποίο στοχεύει σε εργοδότηση νέων και μακροχρόνιων ανέργων με κάλυψη του μισθολογικού κόστους από 50-65%, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα τα οποία στοχεύουν στη θωράκιση της αγοράς εργασίας της Κύπρου, παρουσίασε την Τρίτη στις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι το νέο

σχέδιο θα σταλεί στους κοινωνικούς εταίρους για να δώσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας εισηγήσεις και σχόλια και στη συνέχεια θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, ενώ ανακοίνωσε την τροποποίηση των εγγράφων προσφορών για διεκδίκηση έργων του δημοσίου και τον αποκλεισμό από την διεκδίκηση επιχείρησης/προσφοροδότη που έχει καταδικασθεί για παράνομη, αδήλωτη εργασία ή και για παραβίαση άλλων νομοθεσιών.

Ανακοίνωσε επίσης τη σύσταση ειδικής τεχνικής επιτροπής με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, η οποία θα συζητήσει τις πρόσθετες εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί και με όρους εντολής το αργότερο σε ενάμιση μήνα να κωδικοποιήσει αυτές τις εισηγήσεις.

Σε δηλώσεις, ύστερα από σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων, κατά την οποία υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι πέραν της αξιολόγησης της κατάστασης που βρίσκεται η αγορά εργασίας, το Υπουργείο Εργασίας κατέθεσε και τους σχεδιασμούς για το νέο σχέδιο που προωθεί αλλά και πρόσθετα μέτρα τα οποία στοχεύουν στη θωράκιση της αγοράς εργασίας της Κύπρου.

Αναφορικά με το νέο σχέδιο, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι ενημέρωσε τους κοινωνικούς εταίρους ότι ”είναι ένα σχέδιο με προϋπολογισμό οκτώ εκατομμυρίων ευρώ για το 2012, το οποίο στοχεύει σε νέους άνεργους μέχρι 29 ετών με περίοδο ανεργίας από τρεις μέχρι έξι μήνες και σε μακροχρόνια άνεργους με περίοδο ανεργίας πέρα των επτά μηνών”.

Ανέφερε ότι το νέο σχέδιο θα έχει τη μορφή και των προηγούμενων σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας, ”σύμφωνα με τα οποία καλύπτεται ένα ποσοστό του μισθολογικού κόστους από 50-65%, ενώ θα υπάρξει μια διαφοροποίηση (προς τα πάνω) του ύψους κάλυψης του μισθολογικού κόστους αν ο άνεργος τοποθετηθεί σε επιχείρηση του κατασκευαστικού τομέα”.

Σημείωσε ότι το ποσοστό κάλυψης του μισθολογικού κόστους ενός ανέργου θα ανέρχεται στο 60% για τις οικοδομές και στο 50% για τους υπόλοιπους κλάδους.

Αυτό γίνεται, συνέχισε, γιατί θέλουμε να δώσουμε περισσότερη στήριξη και κάλυψη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις του κατασκευαστικού τομέα.

”Στόχος μας είναι να είναι ένα σχέδιο πολύ ευέλικτο ώστε να εγκρίνονται γρήγορα οι αιτήσεις των επιχειρήσεων και των ανέργων και όσο το δυνατό πιο γρήγορα να ξεκινά και η επιχορήγηση”, είπε η κ. Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι ”θα βγαίνουμε με μικρές προκηρύξεις για να μας δίνεται η δυνατότητα να ξέρουμε τί ποσό χρειαζόμαστε στην κάθ

Keywords
Τυχαία Θέματα