Νεοκλής Συλικιώτης:Τέλος Οκτωβρίου αρχίζουν διαπραγματεύσεις για την αδειοδότηση των τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ

17:38 12/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μέχρι το τέλος του Οκτώβρη αναμένεται να αρχίσει η διαπραγμάτευση με τις εταιρείες για την αδειοδότηση των τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο Υπουργός είπε ότι αναμένει μέσα στις επόμενες ημέρες την έκθεση της επιτροπή αξιολόγησης πριν παραπεμφθεί το θέμα στο Υπουργικό για αποφάσεις, ενώ πρόσθεσε ότι τα όποια συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν το 2013.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, που κάνει λόγο για «τρύπιες

διαδικασίες» στο κρατικό τερματικό καυσίμων, στο Βασιλικό, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «δεν παρουσιάζει ολοκληρωμένα την εικόνα».

Ερωτηθείς μετά από τη σύσκεψη με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Καταναλωτών, στο Υπουργείο Εμπορίου, για τον αριθμό των οικοπέδων για τα οποία θα γίνει διαπραγμάτευση, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η αξιολόγηση γίνεται με βάση τις αιτήσεις που κατατέθηκαν, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν συμμετέχει στην επιτροπή αξιολόγησης. Συμπλήρωσε ότι θα έχει ενημέρωση όταν παραλάβει την αίτηση.

Ανέφερε ακόμη υπάρχει το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει περίοδο έξι μηνών μετά την κατάθεση των αιτήσεων, το οποίο λήγει στις 11 Νοεμβρίου, ενώ είπε ότι η υπογραφή των συμβολαίων σχετίζεται και με μια σειρά από ζητήματα, πέραν των δικαιωμάτων υπογραφής, όπως ευρύτερα εθνικά ζητήματα και θέματα της οικονομίας.

Ως προς τα έσοδα που αναμένει το κράτος από τη διαδικασία, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στον κρατικό προϋπολογισμό έχει συμπεριληφθεί το ποσό των 100 εκ. ευρώ, προσθέτοντας ότι μέσα από τη διαπραγμάτευση «μπορεί να είναι και περισσότερα από αυτά».

Είπε, επίσης, ότι τα πράγματα στο β’ γύρο είναι πιο σαφή και υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός σε σχέση με τον α’ γύρο, προσθέτοντας ότι το διάστημα διαπραγμάτευσης θα είναι συντομότερο, σε σχέση με την 8μηνη διαπραγμάτευση με την Noble, ενώ το κράτος είναι σε πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση και μπορεί να κερδίσει περισσότερα.

Σχετίζοντας το θέμα της υπογραφής με τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Υπουργός είπε ότι διαφοροποιούνται τα δεδομένα, εφόσον υπογραφούν πιο γρήγορα συμβόλαια με τις εταιρείας.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι μέσω της υπογραφής των συμβολαίων με μεγάλους πετρελαϊκούς κολοσσούς και κοινοπραξίες, η Κύπρος στέλνει ισχυρό μήνυμα για την οικονομία.

Είπε επίσης ότι όσο πιο γρήγορα υπογραφούν τα συμβόλαια, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει η διαδικασία εξορύξεων και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου στην ΑΟΖ.
Συμπλήρωσε ότι η Noble έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δεύτερη ερευνητική γεώτρηση, ώστε να πιστοποιηθεί πλήρως η ποσότητα που υπάρχει στο οικόπεδο 12.
«Όταν αξιολογηθεί η δεύτερη ερευνητική γεώτρηση θα ξεκινήσει η Noble την υλοποίηση του προγράμματός της», είπε ο κ. Συλικιώτης.

Αναφερόμενος στην πρόθεση της Noble για ερευνητική γεώτρηση για πετρέλαιο στο οικόπεδο 12, μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση του διευθυντή της εταιρείας στην Κύπρο κ. Τόμιτς στο συνέδριο του Economist για ενδεχόμενη μεταφορά ενός γεωτρύπανο

Keywords
Τυχαία Θέματα