Νεολαία Οικολόγων (ΝΕ.ΟΙ.): Ανεργία ώρα μηδέν

23:36 5/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα ποσοστά ανεργίας από το 2009 με πιο ανησυχητική την αύξηση που παρουσιάστηκε το 2011 όπου το έτος έκλεισε με 33,000 ανέργους. Η μάστιγα της ανεργίας επηρεάζει τους νέους της Κύπρου, εφόσον ο μέσος όρος ανέργων ηλικίας 20 – 29 ετών έφτασε το 2011 στους 7.797, δηλαδή στο 23,6% του συνολικού αριθμού των ανέργων.

Τα σχέδια αντιμετώπισης της ανεργίας που μέχρι τώρα εξήγγειλε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών

Ασφαλίσεων, φαίνεται να μην απόδωσαν καρπούς. Δεν έφτανε αυτό, ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε η απόφαση για κατάργηση των προγραμμάτων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και εισοδηματικά κριτήρια στην φοιτητική χορηγία.

Τα δραματικά ποσοστά ανεργίας που παρουσιάζει το κλείσιμο του 2011 θα πρέπει να ταρακουνήσουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (που εύχομαι να ταρακουνήθηκαν ήδη) και να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του κατήφορου στον οποίο κατρακυλά ο τομέας της απασχόλησης και ιδιαίτερα της νεολαίας. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα πρέπει να έρθει σε διάλογο με τους νέους και να σφυγμομετρήσει τον παλμό της αγοράς με επιστημονική πάντοτε βοήθεια.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Προβλέψεις Αναγκών Απασχόλησης στην Πράσινη Οικονομία της Κύπρου 2010-2013», που πραγματοποίησε η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού «οι τομείς της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας, της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και της παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων και διαχείρισης αποβλήτων» ανήκουν στους τομείς που μπορεί να αναπτυχθεί η πράσινη οικονομία. Επιπλέον, η πράσινη οικονομία της Κύπρου μπορεί να απασχολήσει 87.800 άτομα το 2013 που αντιστοιχούν στο 22,0% της συνολικής απασχόλησης.

Επιβάλλεται να δοθεί η δέουσα προσοχή στις μελέτες που αφορούν την πράσινη οικονομία και πράσινη ανάπτυξη, έτσι ώστε να δοθεί ώθηση στην αγορά. Η κρίση δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί δικαιολογία για τερματισμό στην ανάπτυξη. Αντίθετα, η αγορά πρέπει να κινηθεί.

Αλεξία Σακαδάκη

Γενική Γραμματέας

Νεολαίας Οικολόγων (ΝΕ.ΟΙ.)

Keywords
Τυχαία Θέματα