ΓΓ ΑΚΕΛ: Ο Πρόεδρος να συνεργαστεί με τον Διοικητή ΚΤ

14:05 19/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει, μακριά από σκοπιμότητες, να βρει τρόπο συνεργασίας με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι σήμερα η συνεργασία αποτελεί προϋπόθεση για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να οδηγηθούν τα πράγματα μπροστά.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι “ο κ. Αναστασιάδης και η Κυβέρνησή του προσπαθούν να πείσουν πως οι ίδιοι σχεδιάζουν

να εφαρμόσουν μιαν άλλη πολιτική και το εμπόδιο είναι ο κ. Πανίκος Δημητριάδης”.

“Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους δύο αλήθειες. Πρώτον, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι θεσμός, μέρος του οικοδομήματος της ΕΕ, και θα επαναλάβω ότι, όταν κτιζόταν αυτός ο θεσμός με το συγκεκριμένο τρόπο, οι μόνοι που είχαν διαφωνήσει τότε στην Κύπρο ήταν το ΑΚΕΛ. Όλοι οι υπόλοιποι είχαν συμφωνήσει με το συγκεκριμένο τρόπο της εξουσίας και τις αρμοδιότητες λειτουργίας του Διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας. Ως τέτοιος θεσμός υλοποιεί τις αποφάσεις που έλαβαν από κοινού η Τρόικα και η Κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “δεύτερη αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη φροντίσει να επιβάλει στην Αρχή Εξυγίανσης τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς”.

“Διερωτόμαστε γιατί οργανώνεται τώρα αυτή η σύγκρουση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, εκτός αν υπάρχουν άλλα συμφέροντα που επιδιώκεται να εξυπηρετηθούν. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση να πράξουν αυτά που συμβούλευαν παλαιότερα την προηγούμενη Κυβέρνηση να κάνει, δηλαδή να βρουν τρόπο να συνεργαστούν με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και να πάψουν να προκαλούν κλίμα σύγκρουσης και αστάθειας που επιτείνει τα οικονομικά προβλήματα του τόπου”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Ερωτηθείς εάν ο κ. Δημητριάδης χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του ΑΚΕΛ για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “ποτέ δεν είπαμε κάτι τέτοιο”.

“Έχουμε και εμείς απόψεις για χειρισμούς οι οποίοι γίνονται από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Θεωρούμε, όμως, ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και οριακή σε ό,τι αφορά την κυπριακή οικονομία, και αν επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια επιβαλλόταν να υπάρχει συνεργασία, όπως μας έλεγε τότε η αντιπολίτευση, η οποία μας συμβούλευε μάλιστα ούτε μία λέξη να μην λέμε για τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σήμερα όχι απλά και μόνο επιβάλλεται η συνεργασία, αλλά θα έλεγα ότι είναι προϋπόθεση για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να οδηγηθούν τα πράγματα μπροστά”, είπε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι “εμείς είχαμε προειδοποιήσει ότι η προσπάθεια εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων θα προκαλούσε προβλήματα και τα βλέπουμε αυτά τα προβλήματα σήμερα να εμφανίζονται και να παίρνουν τις διαστάσεις που παίρνουν, και είναι πολύ επικίνδυνη η κατάσταση, όπως εξελίσσεται, για την οικονομία του τόπου, και θα πρέπει να το κατανοήσουν οι πάντες”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “εάν υποστηρίζουμε όλοι ότι επιβάλλεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμών και προσπαθούμε ακόμα να φιμώσουμε τα πολιτικά κόμματα, να μην λεν διαφορετικές απόψεις από αυτές που λέει η Κυβέρνηση, σε μιαν προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να βοηθηθεί η κυπριακή οικονομία, νομίζετε ότι ένας πόλεμος, δικαστικός ενδεχομένως, νομικός, στον οποία δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία ότι θα εμπλακεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει, θα βοηθήσει την προσπάθεια να ξεπεράσει τα προβλήματα η κυπριακή οικονομία;”.

“Εμείς λέμε όχι. Είναι για αυτόν τον λόγο που εμείς επιμένουμε ότι η Κυβέρνηση, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να παραμείνει ψύχραιμος και να προσπαθήσει, μακριά από σκοπιμότητες, να βρει τρόπο συνεργασίας με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας”, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα