Νομοσχέδιο για φιλελευθεροποίηση των αδειών «Ζ» στη Βουλή

13:05 24/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που αφορά στη φιλελευθεροποίηση των αδειών «Ζ»,  συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Εργων.

Σε δηλώσεις στη Βουλή, μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής,  βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου, είπε ότι η υφιστάμενη

νομοθεσία είναι  εκτός πλαισίου της ΕΕ και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε να είχε ήδη  συμμορφωθεί με τη σχετική κοινοτική οδηγία.

Το νέο εναρμονιστικό νομοσχέδιο προβλέπει ελεύθερη είσοδο στην αγορά και  κατάργηση των ποσοτικών περιορισμών για παραχώρηση αδειών ‘Ζ’, είπε  διευκρινίζοντας ότι «περιορισμοί θα μπαίνουν μόνο όταν υπάρχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος».

Όπως είπε, «φαίνεται ότι με την ψήφιση αυτής της νομοθεσίας θα υπάρχουν επιπτώσεις στους υφιστάμενους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι αναγκάζονταν να αγοράζουν τις άδειες από άλλους επαγγελματίες, παρόλο που το κράτος τις παραχωρούσε δωρεάν, λόγω του ότι υπήρχε περιορισμός στον αριθμό των αδειών».

Πρόσθεσε ότι «με την ψήφιση του νόμου, θα εκμηδενίζεται η αξία των αδειών, θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα και τα κριτήρια για παραχώρηση αδειών ‘Ζ’ θα είναι ποιοτικά».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, συνέχισε, «δεν προβλέπεται οροφή στον αριθμό των αδειών που θα δοθούν, ούτε στον αριθμό των αυτοκινήτων που δικαιούται να έχει μια εταιρεία».
Ωστόσο, όπως εξήγησε, «προβλέπεται ελάχιστος αριθμός αυτοκινήτων για μια εταιρεία», προσθέτοντας ότι, «σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα 30 αυτοκίνητα».

Είπε, επίσης, ότι «η ηλικία των οχημάτων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 6 χρόνια».

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι «τέθηκε το αίτημα από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες για να υπάρξει μια αναγνώριση κόστους, δηλαδή να υπάρχει ένα τέλος για αγορά της άδειας», προσθέτοντας ότι «φαίνεται όμως ότι η Νομική Υπηρεσία κρίνει ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την ΕΕ».

Διευκρίνισε ότι «το κόστος μόνο θα πρέπει να είναι διοικητικό, που αυτό είναι πολύ χαμηλό».

Ανέφερε ότι η Επιτροπή θα συζητήσει εκ νέου το νομοσχέδιο στην επόμενη της συνεδρία, «ούτως ώστε να οδηγηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα δήλωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ψήφιση του νομοσχεδίου θα πρέπει να είναι η συμπερίληψη εκείνων των ασφαλιστικών δικλείδων που θα διασφαλίζουν το επαγγελματικό μέλλον των υφιστάμενων Κύπριων επαγγελματιών ενοικίασης αυτοκινήτων οι οποίοι έχουν, όπως είπε, κάνει μεγάλες επενδύσεις και πιθανώς να απορροφηθούν από τις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού οι οποίες θα μπουν στο επάγγελμα.

”Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να εξασφαλίσουμε το μέλλον αυτών των επαγγελματιών” ανέφερε, προσθέτοντας πως η Επιτροπή μετά και τις εισηγήσεις των Συνδέσμων των επαγγελματιών ενοικίασης αυτοκινήτων θα εξετάσει με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η παραμονή ”αυτών των ανθρώπων” στο επάγγελμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα