Νομοσχέδιο προνοεί παραπομπή χρηστών σε κέντρα απεξάρτησης αντί στη φυλακή

17:23 24/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κενά παρουσιάζει το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη μεταχείριση και τη θεραπεία των ουσιοεξαρτώμενων προσώπων και των χρηστών  ναρκωτικών που άρχισε να συζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ιωνάς Νικολάου, αναφέροντας ότι με τη συνεργασία όλων προσδοκεί να συμπληρωθούν τα κενά προς όφελος της αποθεραπείας των χρηστών και της κοινωνίας.
Στη δήλωση του μετά τη συνεδρία, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι διαπιστώθηκε πως το νομοσχέδιο καθορίζει τη μεταχείριση των χρηστών από τα δικαστήρια, αφού καταδικασθούν σε φυλάκιση και προβλέπει

αντί για τον εγκλεισμό τους στις φυλακές να εισάγονται σε πρόγραμμα θεραπείας Ανέφερε ότι το πρόγραμμα παρουσιάζει ελλείψεις καθώς δεν καθορίζει με ρυθμίσεις τις περιπτώσεις που κάποιος κατηγορούμενος ζητά, πριν το Δικαστήριο καταλήξει στην ετυμηγορία, να λαμβάνει θεραπεία.
«Θα ήταν πιο σωστό το δικαστήριο να εκδίδει διάταγμα για θεραπεία και εφόσον ο κατηγορούμενος χρήστης αποθεραπεύεται να τερματίζεται η ενώπιον του Δικαστηρίου δίωξη του για τη χρήση», είπε ο κ. Νικολάου διερωτώμενος «γιατί θέλουμε να καταδικάζονται οι χρήστες και να καταχωρείται στο ποινικό τους μητρώο η ποινή απλώς για να τους προσφέρουμε ένα διαφορετικό τρόπο εκτέλεσης της».
«Θα ήταν επίσης πιο σωστό εάν ο κατηγορούμενος με δική του πρωτοβουλία αποθεραπευτεί ενόσω διαρκεί η δίκη, να μην του επιβάλλεται ποινή», συνέχισε ο κ. Νικολάου.
Ο κ. Νικολάου ανέφερε ακόμα πως για την εφαρμογή του νόμου  θα πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλα θεραπευτικά κέντρα, από τα οποία κάποια θα είναι κλειστά και κάποια άλλα ανοικτά.
Ερωτηθείς σχετικώς, είπε ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει θεραπεία για την εξάρτηση από την αλκοόλη και πως θα είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα