Νταβούτογλου:Το τουρκικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Συρίας

14:22 24/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε προχτές από τη Συρία, παραβίασε μεν τον εναέριο χώρο της χώρας αυτής, αλλά χτυπήθηκε καθώς βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο, σε απόσταση 13 μιλίων από τις ακτές της Συρίας δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ωστόσο τόνισε πως το αεροσκάφος κατέπεσε εντός των χωρικών υδάτων της Συρίας, σε απόσταση 8 μιλίων από τις ακτές της χώρας αυτής.

Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι η Τουρκία θα θέσει το θέμα στο ΝΑΤΟ και ότι την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις.

“Η αποστολή του αεροσκάφους ήταν να δοκιμαστεί το διεθνές σύστημα ραντάρ της Τουρκίας και δεν είχε σχέση με τη Συρία. Πτήσεις που σχετίζονται με την εθνική μας ασφάλειας πραγματοποιούνται σε όλες τις ακτές μας” είπε ο Τούρκος υπουργός μιλώντας στην τουρκική κρατική τηλεόραση.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε πως η ταυτότητα του αεροσκάφους ήταν εμφανής και πως “είναι κακοπροαίρετο ή ερασιτεχνικό, να θεωρηθεί η πτήση απειλή”.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό το τουρκικό αεροσκάφος χτυπήθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο. “Ο εναέριος χώρος της Συρίας είναι 12 μίλια. Τη στιγμή που ο πιλότος έχασε τον έλεγχο, το αεροσκάφος βρισκόταν σε απόσταση 13 μιλίων από τα παράλια. Αργότερα κατέπεσε στα χωρικά ύδατα της Συρίας, σε απόσταση 8 μιλίων από τα παράλια”. Ο κ. Νταβούτογλου είπε πως τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από όσα καταγράφηκαν στα ραντάρ, αλλά και από τις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου και τόνισε ότι “διαθέτουμε και τις συνομιλίες που έγιναν εντός της Συρίας”.

“Το αεροσκάφος αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του και καθώς επέστρεφε στην Τουρκία, εισήλθε στον εναέριο χώρο της Συρίας” είπε και πρόσθεσε: “Αλλά αυτό δεν σχετίζεται με το χτύπημα. Στον αέρα οι ταχύτητες αγγίζουν τα 2.400 χιλιόμετρα. Παραβιάσεις μπορούν και συμβαίνουν λόγω καιρικών συνθηκών και τεχνικής βλάβης, αλλά και λόγω τοπογραφικής ομοιότητας. Η παραβίαση έγινε 15 λεπτά πριν από το συμβάν. Οι πιλότοι μας μόλις έλαβαν από τα ραντάρ μας την προειδοποίηση ότι βρίσκονται σε λάθος περιοχή, βγήκαν από τον εναέριο χώρο της Συρίας”.

Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε πως είχε σχετικές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του από 15 χώρες και πως θα ενημερωθεί σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα.

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι το θέμα θα τεθεί στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του άρθρου 4 της Συνθήκης της Συμμαχίας και θα παρουσιαστεί, όπως είπε “το παρασκήνιο της επιθετικής αυτής στάσης”.

Keywords
Τυχαία Θέματα