Ο Ερντογάν δεν παρέστη στο τουρκογερμανικό φόρουμ λόγω δηλώσεων Μέρκελ

18:27 27/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για ψυχρή ατμόσφαιρα στο τουρκογερμανικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Άγκυρα κατά την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Τουρκία, γράφει ο αρθρογράφος της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέρ», Ουτκού Τσακιροζέρ επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέστη, όπως είχε προγραμματιστεί, για την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με την Αγκελα Μέρκελ .

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι Τούρκος Πρωθυπουργός την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην εμφανιστεί στην συνάντηση (όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα

θα συμμετείχε μαζί με την Γερμανίδα Καγκελάριο), και την τουρκική πλευρά εκπροσώπησε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Ζαφέρ Τσαγλαγιάν .

Η απόφαση αυτή του Ερντογάν, προστίθεται, οφείλεται στην ενόχλησή του για τις δηλώσεις της Αγκελα Μέρκελ για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Στην ομιλία του στο φόρουμ ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αντίδραση της χώρας του λέγοντας ότι το «τείχος βίζας» που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι επιχειρηματίες στην Ευρώπη είναι «βασανιστήριο».

Ο αρθρογράφος αναφέρει επίσης ότι κάποιοι παρατηρητές θεωρούν ότι η κίνηση του Ερντογάν να μην συμμετάσχει στην συνάντηση συνιστά αντίποινα για παρόμοια κίνηση που είχε κάνει η Μέρκελ κατά την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Γερμανία. Αναφέρει επίσης ότι η Μέρκελ δεν υπαναχώρησε από τις θέσεις της και επανέλαβε κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία τις απόψεις της για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, τονίζοντας ότι για την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες πρέπει να προηγηθεί η υπογραφή από την Τουρκία της συμφωνίας επανεισδοχής, καθώς και ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα μπορούσε να επιταχυνθεί, αν η Τουρκία άνοιγε τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία.

Επίσης, αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού, με εκπροσώπους των θρησκευτικών μειονοτήτων δεν είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι των Αλεβιτών και αναφέρει ότι αυτό ήταν μια ακόμη «έκπληξη» για τη γερμανική πλευρά.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες του τουρκογερμανικού επιχειρηματικού φόρουμ, η «Χουριέτ» αναφέρει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Ζαφέρ Τσαγλαγιάν δήλωσε ότι ο Τούρκος επιχειρηματίας Τουντζάϊ Οζιλχάν έφθασε πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με γερμανική εταιρεία στον τομέα ενέργειας ύψους 2 δις δολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα