Ο Νετανιάχου στις 16/2/2012 στην Κύπρο

16:11 19/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στις 16 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τη σημερινή ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ”Haaretz”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι πηγή από το ισραηλινό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού Πρωθυπουργού στο νησί.

Σύμφωνα με την ”Haaretz”, ο κ. Νετανιάχου στις επαφές του θα επικεντρωθεί

στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο.

Ο Ισραηλινός ηγέτης θα επιδιώξει επίσης τη βελτίωση των σχέσεων στον τομέα του συντονισμού σε θέματα ασφάλειας λόγω των τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία, αλλά και της αυξανόμενης αστάθειας στη Συρία.

Σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, κύριο θέμα των επαφών Νετανιάχου θα είναι το φυσικό αέριο.

«Ο εντοπισμός φυσικού αερίου στις θάλασσες του Ισραήλ και της Κύπρου είναι στρατηγικής σημασίας για τις δύο χώρες και αναμένεται να αποτελέσει μια ένεση δεκάδων δισ. δολαρίων στις οικονομίες των δύο χωρών», γράφει η εφημερίδα.

Σημειώνει ακόμη ότι ο κ. Νετανιάχου ενδιαφέρεται να κλείσει συμφωνία με την Κύπρο για συνεργασία στην προμήθεια φυσικού αέριου στις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας.

Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να επιλύσει κάποιες διαφωνίες που προέκυψαν πρόσφατα σχετικά με κοιτάσματα φυσικού αερίου σε παρακείμενες περιοχές, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται στην ΑΟΖ του Ισραήλ και κάποιες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Την Τρίτη, αξιωματούχος της πρεσβείας του Ισραήλ στη Λευκωσία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι σκοπός της επίσκεψης Νετανιάχου θα είναι η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, οι οποίες, όπως ανέφερε, βρίσκονται ήδη σε καλό επίπεδο.

«Ο κ. Νετανιάχου θα έρθει στην Κύπρο για να υπογραμμίσει τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Θα ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε καλό επίπεδο», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα